Jong vrouwtje eet mannetje zonder paring

Voor Zuid-Afrikaanse bidsprinkhanen kan een mannetje zowel maaltijd als partner zijn. Het zijn vooral jongere vrouwtjes die hun aanbidders verschalken. Oudere vrouwtjes aan het einde van het paarseizoen zijn eerder geneigd om te paren. Dat schrijven Nieuw-Zeelandse biologen deze week in Behavorial Ecology. Zij onderzochten Miomantis caffra, een agressieve bidsprinkhaan. Zo’n zestig procent van de mannetjes werd voor de daad opgegeten. Opvallend genoeg maakte het niet uit of het vrouwtje honger had of niet. Bij andere kannibalistische dieren, zoals wolfspinnen, zijn het juist de hongerige vrouwtjes die het vaakst mannen eten. De biologen vermoeden dat de bidsprinkhaanvrouwtjes zo agressief zijn, omdat zij zich ook ongeslachtelijk kunnen voortplanten, zonder seks. (NRC)