Politie onderzoekt: was het een georganiseerde actie?

Voor het centraal station in Keulen zijn op oudjaarsnacht tientallen vrouwen aangerand en beroofd. De politie onderzoekt of er sprake is van een georganiseerde actie.

Het centraal station van Keulen. Foto Raimond Spekking / Wikipedia.
Het centraal station van Keulen. Foto Raimond Spekking / Wikipedia.

Tientallen vrouwen betast en beroofd: wat er rondom Oudjaar in Keulen is gebeurd, zijn „strafbare feiten van een volledig nieuwe dimensie”, zegt de politie. De burgemeester heeft voor vandaag crisisberaad bijeengeroepen. Ondertussen komen uit Hamburg en Stuttgart berichten dat ook daar op kleinere schaal vrouwen zijn lastiggevallen.

Pas gaandeweg is duidelijk geworden hoeveel vrouwen slachtoffer zijn geworden, toen de aangiftes van beroving en aanranding binnen bleven komen. Nadat ook maandag nog een dertigtal vrouwen aangifte heeft gedaan, is het aantal geregistreerde slachtoffers gestegen naar negentig.

Groepen aangeschoten en dronken jonge mannen, volgens de aangiftes met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk, omringden vrouwen op en bij het plein voor het centraal station van Keulen, betastten hen en beroofden hen. Er was veel politie aanwezig, maar omdat het niet om één actie ging, had de politie aanvankelijk niets in de gaten.

Op filmpjes die met mobieltjes gemaakt zijn, is te zien hoe op het stationsplein vuurwerk werd afgestoken te midden van een deinende massa mensen die in een kring stond toe te kijken. Op een gegeven moment greep de politie in en werd de menigte verspreid. Volgens de nog voorlopige reconstructies hebben daarna kleinere groepjes mannen steeds weer vrouwen omsingeld. De handtastelijkheden en berovingen zijn in ieder geval tussen tien uur ’s avonds en vier uur ’s ochtends gebeurd. Zeker één vrouw is verkracht op oudjaarsnacht.

De 27-jarige Anne vertelde tegen Spiegel Online dat ze rond tien uur met de trein naar Keulen was gegaan en het gevoel had dat ze op een veemarkt terecht was gekomen. „Het hele plein stond vol, bijna alleen maar mannen. Alleen hier en daar wat angstig kijkende vrouwen, die werden aangestaard.”

Even later voelde ze een hand op haar achterste. De onbekende dader verdween weer snel in de menigte. „Je zag de mensen springen en weglopen omdat de vuurpijlen tussen hun benen vlogen. Op de een of andere manier heb ik gewoon de ogen dichtgedaan totdat mijn vriend mij uit de menigte heeft gevoerd.”

Andere vrouwen hebben verteld dat ze onder hun rok werden gegrepen. Ook een politieagente werd betast.

Hoe verspreidde het nieuws over de aanrandingen zich:

Hoewel politiewoordvoerders gisteren nog zeiden dat er geen sprake leek te zijn geweest van georganiseerde acties, is de toon vandaag veranderd. Volgens schattingen waren er zo’n duizend mensen op het plein, voornamelijk mannen, een groep van veertig tot vijftig zou bij de verschillende acties betrokken zijn geweest. De voorzitter van de politievakbond van Noordrijn-Westfalen, Arnold Plickert, zei tegen het persbureau DPA: „Wat we hier hebben gezien, is in principe een georganiseerde actie.”

Ook de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Ralf Jäger, gaat er vanuit dat de acties zijn voorbereid. Hij zei tegen de Kölner Express: „We accepteren niet dat groepen Noord-Afrikaanse mannen zich organiseren om weerloze vrouwen met drieste seksuele aanvallen te vernederen.”

De voorzitter van de Duitse politievakbond, Rainer Wendt, zei tegen de radiozender NDR: „Het gaat om afspraken van de daders, die de mensenmassa, de duisternis en het verrassingseffect gebruiken om nadien te ontkomen zonder dat ze geïdentificeerd worden.”

In Hamburg hebben zeker zes vrouwen van tussen de 18 en 24 jaar aangifte gedaan van aanranding en beroving op oudjaarsnacht door een groepje mannen. Dat is gebeurd in de uitgaanswijk St. Pauli. Volgens een politiewoordvoerder wordt de tactiek om vrouwen te omsingelen, vaak gebruikt bij berovingen. „We kennen dat als een truc van zakkenrollers. Maar wat op Oudjaarsavond is gebeurd, is ongewoon.”

Burgemeester Henriette Reker van Keulen heeft crisisberaad georganiseerd. Niet alleen wil zij zo goed mogelijk kunnen reconstrueren hoe dit heeft kunnen gebeuren en ervoor proberen te zorgen dat de daders worden gestraft, zij kijkt ook vooruit. Volgende maand verwacht Keulen tienduizenden bezoekers voor het carnaval.