Duitsland geschokt na massale aangifte van aanrandingen in Keulen

Vandaag wordt naar aanleiding van het incident door de burgemeester een spoedvergadering belegd in de stad.

Het centraal station van Keulen.
Het centraal station van Keulen. Foto Raimond Spekking / Wikipedia.

Het aantal vrouwen dat aangifte heeft gedaan van aanranding en/of diefstal tijdens Oud en Nieuw in de Duitse stad Keulen is opgelopen tot 90. Dat melden Duitse media dinsdag op gezag van een politiewoordvoerder. Vandaag wordt naar aanleiding van het incident door burgemeester Henriette Reker een spoedvergadering belegd in de stad.

Al eerder deden tientallen vrouwen aangifte van aanranding. Tijdens de jaarwisseling omsingelden enkele groepen van honderden, veelal jonge mannen een aantal vrouwen. Dat gebeurde op het drukke plein gelegen tussen het centraal station en de beroemde Dom van Keulen. De vrouwen werden vervolgens op grote schaal beroofd en aangerand. Meerdere daders zouden dronken zijn geweest.

‘Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk’

Volgens de politie, slachtoffers en ooggetuigen hadden de daders “een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk”. Arnold Plickert, leider van de politievakbond van de deelstaat Nordrhein-Westfalen waar Keulen onder valt, waarschuwt ervoor om niet alle vluchtelingen in Duitsland neer te zetten als potentiële misdadigers vanwege het incident.

Plickert zei dat het merendeel van de vluchtelingen naar Duitsland is gekomen omdat ze niet veilig zijn in hun land van herkomst. Hij wees er wel op dat iedereen die dergelijke misdaden pleegt een flinke straf kan verwachten.

Vijf verdachten opgepakt

In Duitsland is geschokt gereageerd op het incident. Politiecommissaris Wolfgang Albers van Keulen sprak maandag op een persconferentie over “een volledig nieuwe dimensie van geweld” en zei dat de vrouwen slachtoffer zijn van “een vorm van verkrachting”. Tot nu toe zijn vijf verdachten aangehouden. Ten minste één vrouw heeft aangifte gedaan van verkrachting.

Ondertussen probeert Keulen met de spoedvergadering tot een goede reactie op het incident te komen. De bijeenkomst zal worden bijgewoond door de burgemeesters, andere gemeenteraadsleden en enkele politiechefs. De politiechef van Keulen, Wolfgang Albers, noemde het maandag tegenover persbureau dpa “onacceptabel dat zulke misdaden in het midden van de stad kunnen worden gepleegd”.

Bekijk hier een item van het Duitse N24 over het incident

Onderzoek

De politie van Keulen heeft een speciaal onderzoeksteam samengesteld. De autoriteiten willen onderzoeken in hoeverre er sprake is geweest van georganiseerd seksueel misbruik.

In de Kölner Stadtanzeiger zei Reker dat bezoekers niet bang moeten zijn om naar Keulen te komen. Volgens Reker kan “niet worden getolereerd, dat hier een wetteloos gebied ontstaat”.

Minister van Staatszaken van Nordrhein-Westfalen Ralf Jäger liet zich in minder omfloerste bewoordingen uit. Tegenover de lokale krant Express beloofde hij snelle actie en zei:

“We zullen niet accepteren dat groepen Noord-Afrikaanse mannen zich verzamelen met het uitdrukkelijke doel om vrouwen te vernederen door hen seksueel te misbruiken.”

Ook in Hamburg en Stuttgart werden vrouwen aangerand tijdens Oud en Nieuw. Dat nam echter niet de omvang aan van het voorval in Keulen.