27 vluchtelingen omgekomen bij overtocht naar Lesbos

Op twee plekken in Turkije spoelden de lichamen van de vluchtelingen aan. Onder hen waren drie kinderen.

Migranten wagen in vaak kleine, gammele bootjes de oversteek van Turkije naar Griekenland.
Migranten wagen in vaak kleine, gammele bootjes de oversteek van Turkije naar Griekenland. Santi Palacios / AP

De lichamen van in totaal 27 vluchtelingen zijn dinsdag aangespoeld in Turkije. Dat meldt persbureau Reuters. Onder de doden waren drie kinderen. Waarschijnlijk is de boot van de vluchtelingen gekapseisd terwijl zij onderweg waren naar het Griekse eiland Lesbos.

De Turkse kustwacht redde twaalf mensen uit zee en van de rotsen. Met drie boten en een helikopter wordt gezocht naar meer overlevenden. Zeventien lichamen spoelden aan bij de kust van Ayvalik, tien spoelden aan in Dikili. Beide steden liggen zo’n 20 kilometer van Lesbos.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de VN zijn er in 2015 meer dan een miljoen mensen over de Middellandse Zee naar Europa gevlucht. De meeste vluchtelingen reizen via Griekse eilanden in de buurt van Turkije. Met vaak krakkemikkige bootjes wagen zij de oversteek. Bijna 4.000 vluchtelingen stierven in 2015 in de Middellandse Zee.

Dichte grenzen

Steeds meer Europese landen voeren hun grenscontrole op, om de vluchtelingenstroom te beheersen. Zo heeft Zweden deze week een eind gemaakt aan het paspoortvrij reizen vanuit Denemarken. Dat land schroefde op zijn beurt de paspoortcontroles aan de grens met Duitsland op.

Ondertussen neemt de toestroom van migranten aan de zuidgrenzen van Europa behoorlijk af. Dat komt door het koude weer en door maatregelen door Turkije die vertrek naar Europa onmogelijk moeten maken. Maar nog altijd bereiken maandelijks duizenden mensen Griekenland en Italië.