Cameron: ministers mogen ook voor Brexit campagne voeren

Cameron wil een situatie voorkomen waarin ministers die niet zijn lijn volgen, onder druk komen te staan.

De ministers in het kabinet van David Cameron mogen hun eigen standpunt over een mogelijke Brexit uitdragen.
De ministers in het kabinet van David Cameron mogen hun eigen standpunt over een mogelijke Brexit uitdragen. Foto ANP/JONAS ROOSENS

Britse ministers mogen in aanloop naar het referendum over een Brexit zowel voor als tegen een vertrek uit de Europese Unie campagne voeren. De Britse premier David Cameron gaat Conservatieve partijgenoten niet dwingen zijn standpunt - lid blijven - te volgen, zo heeft hij dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Met zijn aankondiging voorkomt Cameron een situatie waarin ministers uit zijn regering onder druk komen te staan omdat ze voor een Brexit zijn. Zo is zijn staatssecretaris voor arbeid en pensioenen Iain Duncan Smith een uitgesproken euroscepticus.

Gaan-campagne al begonnen

Cameron wil wel eerst de voorwaarden voor het EU-lidmaatschap heronderhandelen. Een ‘Brexit-top’ van EU-leiders op 18 en 19 februari moet uitsluitsel geven. De Britse premier legde vorig jaar vier eisen op tafel. Een daarvan was dat mensen die van buiten het Verenigd Koninkrijk komen vier jaar moeten wachten voordat zij recht krijgen op sociale voorzieningen. Daarmee stellen de Britten het in de Unie geldende principe van het vrij verkeer van mensen ter discussie, schreef NRC-correspondent Stéphane Alonso vorige maand.

De Britse verlangens kunnen niet worden ingevoerd zonder verdragswijziging. Maar verschillende regeringsleiders maakten gisteren aan Cameron duidelijk dat ze dat politiek te riskant vinden: zo’n wijziging moet worden goedgekeurd door nationale parlementen en vereist in sommige landen referenda, waarvan de afloop ongewis is.

Het referendum over lidmaatschap van de Europese Unie moet voor het eind van 2017 worden gehouden. Bij het ‘Blijven’-kamp ging het lange tijd nog aarzelend, maar ‘Gaan’ was in oktober al op volle stoom, met bumperstickers en tasjes en snoepjes.