Zware ochtendspits verwacht door ijzel in het noorden

Maandagavond leidde de gladheid al tot ongelukken in het noorden en oosten van het land.

Verkeer in de sneeuw nabij Haren.
Verkeer in de sneeuw nabij Haren. Foto Vincent Jannink / ANP

Het verkeer in het noorden en noordoosten van Nederland moet nog tot en met deze dinsdagochtend rekening houden met ijzel. Volgens Weeronline krijgen automobilisten door de gladheid te maken met een zware ochtendspits.

Maandagavond leidde de gladheid al tot ongelukken in het noorden en het oosten van het land. Het KNMI heeft voor de Waddeneilanden, de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, het noordelijk deel van Flevoland en het noorden van Overijssel code oranje afgegeven wegens grootschalige ijzel. De ijzel kan tot het einde van dinsdagochtend aanhouden.

Scholen dicht

RTV Noord meldt dat dinsdag meerdere scholen in de provincie Groningen de lessen later beginnen vanwege de verwachte gladheid. Drie taxibedrijven hebben maandagavond laten weten dinsdagochtend niet te zullen gaan rijden. Zij brengen gewoonlijk leerlingen in het speciale onderwijs met busjes naar school.

Treinen

NS en Arriva laten in de noordelijke provincies de hele nacht treinen rijden om ijzelvorming aan de bovenleidingen te voorkomen. Wanneer ijzel aankoekt op de bovenleiding, kan dat de stroomvoorziening van de trein belemmeren omdat er geen contact meer wordt gemaakt. Door de hele nacht treinen te laten rijden, willen NS en Arriva problemen in de dinsdagochtendspits zo veel mogelijk voorkomen.