Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld stranden beiden in halve finale

Foto Steve Paston/AP

Voordat Raymond van Barneveld zaterdagavond in Londen aan zijn partij begon, was er nog de kans dat een etmaal later twee Nederlanders tegenover elkaar zouden staan in de finale van het WK darts – de versie van profbond PDC. Maar vlak voor middernacht stonden ‘Barney’ en landgenoot Jelle Klaasen in het Alexandra Palace met lege handen, beiden uitgeschakeld in de halve finale.

Van Barneveld, als zestiende geplaatst voor het toernooi en daarmee een outsider, leek op weg naar een roemloze nederlaag. Hij verloor tegen de Brit Adrian Lewis de ene set na de andere. De tweevoudig wereldkampioen snelde naar een 5-0 voorsprong en was maar één set verwijderd van een plaats in de finale. Toen begon Van Barneveld weer aan een inhaalrace, zoals hij de halve finale ook had bereikt door terug te komen van een 3-0 achterstand op de Engelsman Michael Smith om uiteindelijk met 5-4 te winnen – het leverde hem een nieuwe bijnaam op: de comeback-kid. Maar deze keer kreeg hij zijn tegenstander niet op de knieën, ook al had hij het publiek achter zich. Na drie door Van Barneveld gewonnen sets besliste Lewis het duel: 6-3.

De Nederlander verliet het WK met opgeven hoofd. Vorige week zorgde hij voor een stunt door in de achtste finale de als eerste geplaatste Michael van Gerwen uit te schakelen (4-3). „Het was een mooie week maar toch een mislukt WK, verzuchtte de 48-jarige Van Barneveld na afloop tegenover persbureau ANP. „Ik sta met lege handen.”

Jelle Klaasen was zaterdag kansloos tegen Gary Anderson. De Schotse titelverdediger begon de tweede halve finale door in de eerste set een leg met het minimale aantal van negen pijlen uit te gooien. Na die ‘ninedarter’ gunde hij Klaasen geen set; 6-0. Hoogtepunt van Klaasen op het WK: de zege op zesvoudig wereldkampioen Phil Taylor, vorige week in de kwartfinale.

Zondagavond werd Gary Anderson net als vorig jaar wereldkampioen, na een zege op Adrian Lewis.