Het is glad op de wegen in het noorden van het land

In het noorden van Nederland was er zondagavond overlast door de vrieskou en de wind. Huishoudens hadden last van stroomstoringen en het treinverkeer lag deels plat. Automobilisten moesten met gladheid rekening houden.

Ook in de ochtendspits van maandag is er nog kans op overlast op de weg door de gladheid. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voldoende afstand te houden en de snelheid te matigen. Ook maandagmiddag en -avond is er kans op gladheid in het noordoosten door bevriezing van natte wegen.

Rijkswaterstaat zal maandag net als zaterdagavond en zondag volop zout strooien. Tot zondagavond was al 400 ton gestrooid.

Oorzaak van de stroomstoringen zijn ‘dansende’ kabels door de harde wind en ijsafzettingen door de vrieskou, aldus netwerkbeheerder Tennet. De dansende en bevroren kabels zorgden voor stroomdippen in de stroomvoorziening in meerdere delen van Noord-Nederland. Door de stroomstoring reden er minder treinen van en naar Groningen.

In het noorden van het land is het kwik zondag gedaald tot onder het vriespunt. Voor zondagnacht werd een temperatuur verwacht van -2 graden. In het Groningse dorp Nieuw-Beerta kwam de temperatuur zondag de hele dag niet boven het nulpunt uit. 3 januari is daardoor de eerste lokale ijsdag van deze winter in Nederland, aldus Weeronline.nl. De laatste ijsdag in Nederland was 23 februari 2015, toen het in Oost- en Midden-Nederland de hele dag bleef vriezen.

Eerder op zondag waarschuwde het KNMI al voor gladheid voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe met een code oranje door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de dag werd die waarschuwing iets verlicht tot code geel. (ANP)