VS waarschuwden Saoedie-Arabië voor spanningen bij executies

Het Witte Huis heeft Saoedi-Arabië voorafgaand aan de executie van een shi’itische geestelijke gewaarschuwd voor mogelijk oplopende spanningen tussen het sunnitische koninkrijk en Iran.

Een Iraanse man houdt tijdens een demonstratie een portret van sjeik Nimr al-Nimr omhoog.
Een Iraanse man houdt tijdens een demonstratie een portret van sjeik Nimr al-Nimr omhoog. Foto Abedin Taherkenareh / EPA

Het Witte Huis heeft Saoedi-Arabië voorafgaand aan de executie van een shi’itische geestelijke gewaarschuwd voor mogelijk oplopende spanningen tussen het sunnitische koninkrijk en Iran. Dat liet het Witte Huis maandag weten, zo meldt persbureau Reuters.

Op 2 januari werden in Saoedie-Arabië 47 terdoodveroordeelden geëxecuteerd, onder wie de prominente shi’itische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. Een woordvoerder van het Witte Huis zei:

“Er zijn door de Verenigde Staten directe bezwaren geuit bij Saoedische functionarissen over de mogelijke schadelijke gevolgen van de uitvoering van massa-executies, in het bijzonder die van de shi’itische geestelijke Nimr al-Nimr.”

Het Saoedische ministerie stelde in een verklaring dat de meeste van de geëxecuteerden waren betrokken bij een reeks aanslagen die terreurbeweging al-Qaeda tussen 2003 en 2006 uitvoerde. Reuters meldt dat er ook mensen zijn geëxecuteerd vanwege deelneming aan pro-democratische protesten in 2011 en 2013.

Het Witte Huis veroordeelt de executies. De woordvoerder zei tegen Reuters:

“De Verenigde Staten veroordelen ieder land dat massa-executies uitvoert.”

Sleutelrol Saoedie-Arabië bij conflict Syrië

De VS waarschuwden ook dat de recent hoog opgelopen spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië het moeilijker maken de strijdende partijen in het Syrische conflict in de richting van een politieke oplossing te krijgen. Zondag verbrak Saoedi-Arabië de diplomatieke banden met Iran nadat boze Iraniërs de Saoedische ambassade bestormden. Een dag later verbraken ook Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan - allen bondgenoten van Saoedie-Arabië - de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Saoedie-Arabië heeft een sleutelrol in het beëindigen van de burgeroorlog in Syrië, aldus de woordvoerder van het Witte Huis.

De VS verwachten dat de geplande bijeenkomsten in Wenen, bedoeld om de strijdende partijen in het Syrië-conflict bij elkaar te krijgen, wel doorgaan, ondanks de toegenomen spanningen tussen de verschillende landen.

“We hopen nog steeds en verwachten dat ontmoetingen tussen de oppositie en het regime deze maand doorgaan.”

Die gesprekken zijn erop gericht een eind te maken aan de al bijna vijf jaar durende oorlog in Syrië. De VS hebben maandag bij zowel Saoedi-Arabië als Iran aangedrongen op terughoudendheid in de crisis rond de executie van de shi’itische geestelijke.