Vrouw (19) die naar Syrië ging, aangehouden na dreigingstip

Een van de twee verdachten die op oudjaarsavond werden aangehouden wegens betrokkenheid bij een dreigende situatie rond de vuurwerkshow in Rotterdam, is de vrouw die eind 2014 terugkwam uit Syrië, de toen 19-jarige Aïcha uit Maastricht. Dit bevestigt haar advocate. De verdachten zijn inmiddels vrij en worden niet vervolgd.

De vrouw was in februari 2014 voor een jihadstrijder naar Syrië vertrokken en werd later door haar moeder weer teruggehaald naar Maastricht. Bij terugkomst in Nederland werd ze aangehouden.

Op oudjaarsavond kwam via het Team Criminele Inlichtingen van de Limburgse politie een „signaal” binnen, over een „mogelijke dreiging” bij de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Het signaal werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg „zeer serieus genomen”. De vele toeschouwers van die show zouden gevaar kunnen lopen.

Volgens een woordvoerder heeft de Rotterdamse politie naar aanleiding van de tip en op basis van een eigen analyse, de veiligheidsmaatregelen rond de vuurwerkshow opgeschaald. Zo werd een extra ring voor toegangscontrole opgezet.

Toen de twee verdachten door de Limburgse politie werden aangehouden, zijn de maatregelen in Rotterdam weer afgebouwd. Van een concreet voornemen om de show af te gelasten zou volgens de politie die avond geen sprake zijn geweest.

De verdachten zijn op 2 januari in de loop van de dag weer vrijgelaten. Hoe de tip exact luidde, waarvan de twee werden verdacht, of wat de dreiging nu precies inhield, is niet bekend. Het OM en de politie willen er niets over kwijt en ook volgens de advocaat is er niet veel meer over bekend.

De tip op oudjaarsavond is volgens het OM Limburg ook na uitvoerig onderzoek niet bevestigd. „Het onderzoek heeft geen bevestiging opgeleverd van de eerste melding. Er is op geen enkele wijze vastgesteld dat beide aangehouden verdachten van plan waren een aanslag te plegen.”