Vietnam boos op proef China

China heeft tot woede van Vietnam een eerste proefvlucht uitgevoerd op een van de omstreden Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Onmiddellijk na de test op zaterdag met een burgervliegtuig op de 3 kilometer lange landings- en startbaan op Fiery Cross Reef diende Vietnam protest in bij China. „Dit is een ernstige inbreuk op de Vietnamese soevereiniteit over de Spratly-eilanden’’, aldus de Vietnamese regering. Vietnam, en ook Taiwan, Maleisië en de Filippijnen hebben in deze archipel ten noorden van Indonesië vliegvelden aangelegd, omdat zij, net als China, de verzameling riffen, rotsen en eilandjes claimen. Er zouden zich grote hoeveelheden olie en gas in dit zeegebied bevinden. Maar vergeleken bij de Chinese bouwactiviteiten vallen die van de anderen in het niet. China breidt de eilanden stelselmatig uit en bouwt huizen en havens, zo blijkt uit luchtfoto’s. De aanleg van het vliegveld op Fiery Cross Reef werd in april voor het eerst gemeld door Jane’s Defence Weekly. Volgens een Chinese woordvoerder gaat het om een vliegveld voor louter civiel gebruik. China ontkent dat er plannen zijn op de eilandjes radar- en raketinstallaties te bouwen. Het Vietnamese protest werd ongegrond genoemd omdat China meent de oudste rechten te hebben op de Spratly-archipel. (NRC)