Economie

Verkoop Model X van Tesla schiet nog niet op

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Tesla heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar maar 208 stuks van het nieuwe Model X kunnen verkopen. Maar omdat Tesla tijdig heeft gewaarschuwd voor de productieproblemen met Model X reageerde Wall Street toch goed op de zondag bekendgemaakte kwartaalcijfers, schrijft The Financial Times.

Zowel over het laatste kwartaal als over het hele jaar zit Tesla aan de onderkant van de voorspelde bandbreedte ven het aantal verkochte auto’s. In de laatste drie maanden zijn er 17.400 auto’s verscheept waar er tussen de 17.000 en 19.000 voorspeld waren. En over heel 2015 gaat het om 50.580 elektrische auto’s in de voorspelde bandbreedte van tussen 50.000 en 52.000.

Tesla heeft maar twee modellen, de model S Sedan en de Model X SUV. Maar Model X blijkt vooral vanwege de omhoog opengaande deuren erg complex om te maken. Topman Elon Musk heeft al meerdere keren gezegd dat het verhogen van de productiesnelheid wordt beperkt door de strenge eigen kwaliteitseisen.

Mark Zuckerberg wil robotbutler bouwen in 2016

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft zijn persoonlijke doel voor 2016 bekendgemaakt. Hij wil een kunstmatig intelligente assistent bouwen, die hem thuis kan helpen en met zijn werk, schrijft persbureau Reuters.

Zuckerberg heeft een duidelijk beeld van hoe zijn kunstmatige butler eruit moet komen te zien, schrijft hij op zijn Facebook-pagina:

“You can think of it kind of like Jarvis in Iron Man”

Hij zal eerst de bestaande technologie bestuderen en vervolgens zorgen dat zijn assistent zijn stem gaat begrijpen en leert om alles in huis te kunnen bedienen, zoals de muziekinstallatie, de lichten en de temperatuur. Ook moet hij vrienden leren herkennen om ze binnen te kunnen laten en data visualiseren om te helpen op het werk.

Mark Zuckerberg stelt zichzelf elk jaar een persoonlijke uitdaging. In de laatste jaren waren dat onder andere het voornemen om twee boeken per maand te lezen en het leren van Mandarijn.

Vijf dingen die de komende vijf jaar verdwijnen

Daar waar de meeste media vooruitkijken naar alleen 2016, kijkt TechCrunch vijf jaar vooruit. En voorspelt het verdwijnen van een aantal zaken die nu nog heel gewoon zijn.

1. Cashgeld, creditcards, cheques en pinautomaten
Nu al laten diensten als Venmo de rekening van je diner met vrienden splitsen en via een tekstberichtje betalen. En 94 procent van de mensen onder de 35 jaar doet de bankzaken online. Over vijf jaar wordt alles mobiel betaald en in de iets verdere toekomst verdwijnen ook de pinautomaten, want er is immers geen cashgeld meer nodig.

2. USB-sticks
In 2020 heeft zeventig procent van de wereldbevolking een smartphone en hebben mobiele netwerken een dekking van negentig procent. Met cloud-diensten als Apple, Box, Dropbox, Google en Microsoft die spotgoedkoop vrijwel onbeperkte opslag aanbieden zal de USB-stick verworden tot een herinnering aan het analoge tijdperk.

3. Wachtwoorden
Het lijkt nu nog moeilijk voor te stellen, omdat de moderne mens gemiddeld negentien wachtwoorden heeft. Maar aangezien ook moeilijke wachtwoorden te kraken zijn, zal steeds meer gebruik gemaakt worden van biometrische kenmerken als vingerafdrukken en gezichts- en stemherkenning.

4. De afstandsbediening
Steeds meer apparaten zijn aangesloten op internet en kunnen met de stem bediend worden. In 2020 heeft het geen zin meer aparte hardware te maken voor een afstandsbediening en is het zoeken van die dingen tussen de kussens van de bank dus ook verleden tijd.

5. Papieren contracten
Handtekeningen op papier en papieren contracten zijn over vijf jaar vervangen door overeenkomsten in de cloud. Het fysieke gedoe van het printen, faxen, scannen en wachten op documenten is snel archaïsch aan het worden in dit digitale tijdperk.