Trainer Peter Bosz weg bij Vitesse

Hij ruilt de Arnhemse club in voor regerend landskampioen Maccabi Tel Aviv in Israël.

Peter Bosz vertrekt bij de Arnhemse club Vitesse.
Peter Bosz vertrekt bij de Arnhemse club Vitesse. Bas Czerwinski / ANP

Peter Bosz, trainer bij Vitesse, vertrekt per direct bij de club. De 52-jarige trainer maakt de overstap naar Maccabi Tel Aviv, de landskampioen van Israël. Dit meldt Vitesse maandag.

Bosz was sinds mid-2013 trainer bij de Arnhemse club. Bij Maccabi heeft hij nu getekend voor anderhalf jaar en voegt hij zich bij Jordi Cruijff, technisch directeur bij de Israëlische club. Bosz volgt de Serviër Slavisa Jokanovic op die vorige maand naar het Engelse Fulham vertrok.

Assistent-trainer Rob Maas neemt voorlopig de taken van Bosz als hoofdcoach over. Vitesse staat momenteel in de eredivisie op de vijfde plaats. De Russische ondernemer Aleksandr Tsjigirinski is eigenaar van de Arnhemse club.

Opvallend vervolg

Onze voetbalverslaggever Bart Hinke noemt de overstap van Bosz “een opvallend vervolg voor de gedroomde coach van Feyenoord”:

Mogelijk heeft Bosz ingeschat dat hij, op dit moment, in Nederland niet hoger kan komen dan Vitesse. Bij de woelige Arnhemse club slaagde hij er jaarlijks wonderwel in om de toestroom van Chelsea-huurlingen in een herkenbaar en attractief elftal te proppen, nadat hij eerder al indruk maakte met Heracles.

Zijn vele aanvaringen met arbitrage zijn een smet op zijn blazoen, met als dieptepunt de staking van het bekerduel Heracles – Vitesse eerder dit seizoen. Na aanmerkingen op de leiding moest hij op de tribune plaatsnemen, wat hij niet deed. De wedstrijd werd toen stilgelegd. Bosz kreeg uiteindelijk twee wedstrijden schorsing en twee voorwaardelijk.

Lange loopbaan

Bosz voetbalde voor zijn trainerschap al bij Vitesse. Ook speelde hij voor onder meer Feyenoord, NAC Breda en het Japanse JEF United. Als trainer werkte hij naast Vitesse voor AGOVV Apeldoorn, Heracles Almelo en De Graafschap. Bosz was ook enkele seizoenen technisch manager bij Feyenoord.