‘Schade na jaarwisseling bedraagt 11 miljoen euro’

Dat is minder dan vorig jaar: toen bedroeg de schade dertien miljoen euro.

De schatting van het Verbond is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars sinds oudjaarsdag hebben ontvangen.
De schatting van het Verbond is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars sinds oudjaarsdag hebben ontvangen. Foto Evert Elzinga / ANP

De schade door vuurwerk en vandalisme rond de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto’s bedraagt ongeveer elf miljoen euro. Dat is minder dan vorig jaar: toen bedroeg de schade dertien miljoen euro. Dat blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

De schatting van het Verbond is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars sinds oudjaarsdag hebben ontvangen. Deze schatting betreft alleen particuliere schade aan huizen, inboedel en auto’s.

Schade van bedrijven, scholen en de overheid moeten hier nog bij worden opgeteld. Het daadwerkelijke bedrag zal dus nog oplopen, omdat ook de medische kosten nog niet bekend zijn.

Minder vandalisme

Volgens het Verbond zien steeds meer verzekeraars dat de schade door vandalisme afneemt. Wel neemt het aantal vuurwerkgerelateerde branden al enkele jaren toe. Daarom pleit het Verbond voor meer vuurwerkvrije zones. Afgelopen jaarwisseling stelden bijna honderd gemeenten al vuurwerkvrije zones met soms centraal georganiseerde vuurwerkshows in.

Bij de jaarwisseling 2014/2015 hadden 35 gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld en was het voor het eerst dat er pas vanaf 18.00 uur vuurwerk afgestoken mocht worden. Het schadebedrag viel volgens verzekeraars toen hoog uit, doordat het een droge jaarwisseling was.