Pc-games spelen vanaf de bank

Mijn zelfgebouwde pc is een fantastische machine. De computerkast hangt vol met de nieuwste snufjes en snelste onderdelen.

Gamen op de pc heeft één nadeel: je blijft veroordeeld tot een muis en toetsenbord. Spelcomputers sluit je aan op de tv en bestuur je vanaf de bank met een controller. Dat gamet een stuk comfortabeler.

De Steam Link lost dat probleem op. Het kleine zwarte apparaatje brengt een permanente verbinding tot stand tussen pc en tv. Met de degelijke Steam Controller, die je er apart bij moet kopen, kun je daarna je computer vanaf de bank besturen. Eindelijk zijn pc-gamers van hun bureaustoel bevrijd.

Steam is een gameplatform. Je koopt en speelt er games, zoals je muziek kan kopen en afspelen in iTunes. Sinds een paar maanden verkoopt Steam ook computergadgets, zoals de Steam Link en Controller.

De installatie van Steam Link is pijnloos. Een kwestie van HDMI-kabel inpluggen, wifi-wachtwoord invoeren en computer aanzetten. Games worden vervolgens zonder merkbare vertraging gestreamd. Zelfs schietspellen waarbij elke milliseconde telt, zijn perfect speelbaar. Een goede internetverbinding is wel essentieel: zodra je wifi-signaal stottert, hapert ook de game op je tv.

Spelen met een controller is even wennen. Gelukkig kun je voor elk spel een ander controllerprofiel instellen. Elk knopje op de controller valt apart te programmeren. Het toetsenbord mis ik niet, maar de trackpad haalt het niet bij de precisie van een echte muis.

Een fijne extra is dat je vrijwel elk computerprogramma als ‘spel’ kan toevoegen aan Steam. Bijvoorbeeld een videospeler toevoegen, zodat je ook films direct vanaf je pc kan streamen. De Steam Link wordt zo een volwaardig entertainmentsysteem.

Kleven er nog nadelen aan de Steam Link? Ja. Een spel dat ik via Steam had gekocht, kreeg ik sneller aan de praat dan hetzelfde spel dat ik elders had aangeschaft. Steam heeft liever dat je bij Steam koopt. Begrijpelijk, maar irritant.