Oppositie wil meer inspraak Belgische kernreactor Doel

GroenLinks, D66 en SP maken zich zorgen dat Nederland ook getroffen wordt als er iets met de centrale misgaat.

De kerncentrale en molen van Doel.
De kerncentrale en molen van Doel. Foto ANP/XTRA KOEN SUYK

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat Nederland meebeslist over wat er gebeurt met de kernreactor in het Belgische Doel. Dat schrijft het AD maandagochtend. GroenLinks, SP en D66 maken zich zorgen over de kernreactor die vlak over de grens ligt, en afgelopen zaterdag weer stilgelegd werd.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zegt tegen het AD:

“De centrales zijn zó oud, als er iets misgaat, zijn er niet alleen problemen aan de Belgische grens. Als de belangen zo groot zijn, is het niet meer dan logisch dat Nederland ook meebeslist over de vraag of die centrales open of dicht moeten.”

Eerdere afspraken

Volgens de krant willen ook de burgemeesters van grensplaatsen Bergen op Zoom, Roosendaal en Reimerswaal dat het kabinet met de Belgische regering gaat overleggen.

VVD-woordvoerder Remco Dijkstra zegt dat wat de oppositiepartijen bepleiten afgelopen november met afspraken al is geregeld:

“Bij nucleaire veiligheid is transparantie van informatie van groot belang. Geen spookverhalen, maar feiten. Want omwonenden zijn via social media snel op de hoogte van incidenten. Het is dan alleen vaak niet duidelijk wát er precies gebeurd is, waardoor onrust kan ontstaan. De in november gemaakte afspraken kunnen dat voorkomen.”

De Nederlandse ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en haar Belgische collega Jan Jambon hebben in november afgesproken elkaars kerncentrales vanaf februari te controleren. Beide landen informeren elkaar actief bij incidenten in een centrale. De inspecties worden uitgevoerd door de Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en de Belgische toezichthouder, FANC.

Meer problemen

De afspraken hebben er inmiddels toe geleid dat België het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de ANVS actief geïnformeerd heeft over het stilleggen, afgelopen zaterdag, van de Belgische kerncentrale Doel. Dat was het gevolg van een storing in een niet-nucleair deel van de centrale, aldus een woordvoerder van de ANVS.

En paar dagen daarvoor was de reactor juist weer aangezet. Ook Doel 2 en Doel 3, andere reactoren, werden vorige week weer opgestart. Bij Doel 2 werden vorig jaar haarscheurtjes in reactorvaten ontdekt. Doel 3 moest vlak na het opstarten vorig week weer uitgeschakeld worden door een waterlek. De kernreactoren zijn in de jaren zeventig gebouwd en de bedoeling was dat ze in 2015 na veertig jaar dienst zouden stoppen. De Belgische regering besloot echter om ze tot 2025 open te houden wegens een elektriciteitstekort.