Ook Amerikaanse beurs voelt Chinese malaise en opent in de min

De Dow Jonesindex opende 1,5 procent lager en S&P 500 daalde 1,3 procent. De beurzen reageren op de malaise in China.

Een straatnaambord bij Wallstreet, waar de New York Stock Exchange (NYSE) is gevestigd.
Een straatnaambord bij Wallstreet, waar de New York Stock Exchange (NYSE) is gevestigd. Foto Bart Maat / ANP

De Amerikaanse aandelenbeurzen openden de eerste handelsdag van 2016 met forse verliezen: zo opende de Dow Jonesindex 1,5 procent lager en S&P 500 viel 1,3 procent. Beleggers op Wall Street schrokken maandag vooral van slecht nieuws over de Chinese industrie en daarnaast reageerde de beurs op toenemende spanningen in het Midden-Oosten.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen 2 procent lager (op 17.066 punten). De breed georiënteerde S&P 500 daalde 1,8 procent tot 2006 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 2,2 procent tot 4896 punten.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de industriële bedrijvigheid in dat land in december voor de vijfde maand op rij afnam. Dat is de langste reeks sinds 2009. Na publicatie van die cijfers doken de Aziatische beurzen omlaag, en daar reageerden Europese beurzen weer op. In Frankrijk volgde de CAC 40 de neerwaartse trend en ook de AEX in Nederland opende lager.

Opvallende aandelen zijn onder meer die van autofabrikanten General Motors (min 1,6 procent) en Tesla (min 3,9 procent). General Motors maakte bekend 500 miljoen dollar te investeren in taxi-startup Lyft. Tesla stevende af op een negatieve opening, nadat het zondag had gemeld dat de verkoopdoelstelling voor 2015 slechts ternauwernood is gehaald.