Basisonderwijs schorste in vorig schooljaar 287 leerlingen

Afgelopen schooljaar zijn in Nederland 287 basisschoolkinderen geschorst. Dat heeft de Inspectie van het Onderwijs maandag gemeld. Nederland telt zo’n 1,5 miljoen basisschoolleerlingen. In 32 gevallen is een procedure begonnen om het geschorste kind van school te verwijderen, 57 keer werd het kind verwezen, bijvoorbeeld naar een andere vorm van onderwijs. De geschorste leerlingen waren vooral jongens; 261 tegenover 26 meisjes. Bijna 60 procent betrof een leerling uit groep 6, 7 of 8. Volgens de inspectie schorsen scholen leerlingen „vrijwel alleen” als sprake is van „een onveilige situatie”. Het schooljaar 2014-2015 was het eerste waarin ook basisscholen verplicht zijn te melden dat een leerling geschorst is. Voor het voortgezet onderwijs (4.899 schorsingen vorig jaar) geldt dat al langer. (NRC)