Noodweer bij Dakar Rally houdt aan

De organisatie heeft de tweede etappe van Villa Carlos Paz naar Terma Rio Hondo met ruwweg de helft ingekort.

Coureur Bernhard ten Brinke
Coureur Bernhard ten Brinke Foto AFP

Het noodweer in Argentinië heeft de Dakar Rally in zijn greep. De organisatie besloot maandag de tweede etappe van Villa Carlos Paz naar Terma Rio Hondo met ongeveer de helft in te korten. De overvloedige regenval heeft veel van de wegen onbegaanbaar gemaakt. De aanvankelijke lengte van de proef was 450 kilometer voor de motoren en 510 kilometer voor de auto's en trucks.

Veiligheidsoverwegingen speelden een belangrijke rol bij de totstandkoming van het besluit. De woestijnrace wordt in deze 37e editie (2-16 januari) grotendeels in Argentinië afgewerkt en een plukje in Bolivia. Twee andere gastlanden – Chili en Peru – werden van de route geschrapt uit angst voor het noodweer van El Niño.

De start van de befaamde rally verloopt bijzonder moeizaam. De proloog van zaterdag werd stilgelegd nadat de Chinese vrouwelijke coureur Guo Meiling de controle over haar Mini kwijtraakte en het publiek inreed. Er vielen volgens de organisatie vier gewonden onder de toeschouwers. Volgens het Argentijnse persbureau Télam zouden drie gewonden er slecht aan toe zijn.

 

Weertje 󾰬☔️🇦󾓮

Geplaatst door Jan Lammers op zondag 3 januari 2016

De eerste etappe op zondag werd helemaal geschrapt vanwege het slechte weer. De organisatie vond het onverantwoord de voertuigen over de modderige wegen te sturen. Bovendien konden de helikopters, noodzakelijk om de woestijnrace zo veilig mogelijk te laten verlopen, door het slechte weer de lucht niet in.

De Nederlandse autocoureur Bernhard ten Brinke behaalde met zijn Toyota de overwinning in de eerste etappe, op een elf kilometer lang traject rond de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hoewel nog lang niet alle auto’s over de finish waren toen de proloog werd stilgelegd, werd hij toch uitgeroepen als winnaar.

De motorrijders waren allemaal al binnen, met als snelste de SpanjaardJoan Barredo (Honda), de vrachtwagens gingen als gevolg van het ongeluk niet meer van start.

Coureur Ten Brinke

Ten Brinke, vergezeld door de Belgische navigator Tom Colsoul, noteerde een tijd van 6 minuten en 8 seconden op het proloogtraject rond Buenos Aires. Dat was de beste van de 64 coureurs, van de 111 op de startlijst die de finish zouden halen. Daarmee voert Ten Brinke het autoklassement aan. Het was de vijfde zege van Ten Brinke in ‘Le Dakar’.

Hij droeg die op op aan zijn moeder. „Exact drie jaar geleden is ze overleden. Voor de start zei ik tegen Tom: deze etappe rijd ik voor mijn moeder”, zei hij tegen ANP. Ten Brinke was drie seconden sneller dan de Spanjaard Carlos Sainz, een van de favorieten. „Ons plan was om hard te rijden zonder risico’s te nemen, omdat de etappe zo kort is dat seconden het verschil zouden maken. Het doel was een plaats bij de beste tien. Na de finish kon ik mijn ogen niet geloven. Het doel van Tom en mij is een top 5-klassering in het algemeen klassement en die wordt pas na de laatste etappe opgemaakt.”