Minder vuurwerkslachtofers, veel klachten

Foto ANP/KOEN VAN WEEL

Een man gooit een kerstboom op het vuur bij de kerstboomverbranding op het Museumplein in Amsterdam, zondag. De jaarwisseling zorgde voor veel vuurwerkoverlast. Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast kwamen 90.000 klachten binnen, aldus het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, één van de initiatiefnemers. Het zijn 18.000 klachten meer dan vorig jaar. Volgens het meldpunt heeft de instelling van vuurwerkvrije zones in veel plaatsen en het verbod op vuurwerk afsteken voor 18.00 uur op Oudejaarsavond wel effect gehad; het aantal klachten was die dag overdag relatief laag. Het aantal mensen dat zich rond de jaarwisseling met vuurwerkletsel heeft gemeld in ziekenhuizen kwam uit op 482, het laagste aantal in een kwart eeuw. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL en de NOS. De daling ten opzichte van een jaar eerder bedroeg 16 procent.