Bomen verbrand in Amsterdam

Foto Koen van Weel/ANP

Een man gooit een kerstboom op de stapel bij de kerstboomverbranding op het Museumplein in Amsterdam, zondag. De jaarwisseling zorgde voor veel vuurwerkoverlast. Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast kwamen 90.000 klachten binnen, zo liet het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, één van de initiatiefnemers, zondag weten. Het zijn 18.000 klachten meer dan vorig jaar. Twee jaar geleden waren er 89.623 klachten. Het op oudejaarsavond pas na 18.00 uur toestaan van het afsteken van vuurwerk heeft, net als het instellen van vuurwerkvrije zones, volgens het meldpunt effect gehad. Het aantal klachten op Oudejaarsdag was overdag namelijk relatief laag. Het aantal mensen dat zich in Nederland rond de jaarwisseling met vuurwerkletsel heeft gemeld in ziekenhuizen ligt dit jaar op 482, het laagste aantal slachtoffers in een kwart eeuw. Dat blijkt uit cijfers van ongevalleninstantie VeiligheidNL en de NOS. Het aantal meldingen ligt 92 lager dan vorig jaar, een daling van 16 procent.