Waarschuwing KNMI: extreem weer in Groningen, Friesland en Drenthe

De code oranje geldt voor komende nacht. Eerder ging het KNMI slechts uit van een kans op gevaarlijk weer.

Verkeer in de sneeuw op de A7 nabij Haren.
Verkeer in de sneeuw op de A7 nabij Haren. Foto Vincent Jannink / ANP

Het KNMI waarschuwt voor ‘extreem weer’. Het weerinstituut heeft code oranje afgegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De provincies moeten in de nacht van maandag op dinsdag rekening houden met grootschalige ijzel. De ijzel wordt veroorzaakt door een overtrekkende regenbui in combinatie met temperaturen onder nul.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje wegens #ijzel voor de Wadden, Groningen, Friesland en Drenthe. Voor Flevoland… https://t.co/dpPyZhecVg

Eerder op maandag ging het KNMI nog uit van code geel: een mogelijke kans op gevaarlijk weer. Voor Overijssel en Flevoland geldt nog steeds een code geel.

Het winterweer in het noorden van het land zorgde maandagochtend voor lange files. Met name op de A7 van Heerenveen naar Groningen stond het verkeer lang vast. Rond half tien maandagochtend stond daar nog 22 kilometer file. Op de A28 van Zwolle naar Groningen stond op dat tijdstip nog 15 kilometer file. Volgens het ANP hebben de strooiwagens in Nederland op maandagochtend in negentig ritten 465.000 kilo zout gestrooid.

De Verkeers Informatie Dienst (VID) meldde dat sneeuwschuivers en strooiwagens proberen de wegen schoon te maken. Er is een aantal ongelukken gebeurd, vooral rondom Leek. Afritten zijn gevaarlijk door de gladheid.

Gisteren had het noorden ook al last van het winterweer. Er waren stroomstoringen en het treinverkeer lag deels plat.