Kijken: waarom jij niet weet hoe je moet diëten

Na 35 jaar dieetonderzoek is er nog maar schrikbarend weinig over bekend.

Ook Nederlanders worden steeds dikker.
Ook Nederlanders worden steeds dikker. Valerie Kuypers / ANP

Het nieuwe jaar is begonnen, de kerstkilo’s moeten eraf. Een goed moment om vanavond maar eens een van die hippe kookboeken open te slaan. Maar hoe weet je eigenlijk zo zeker of het goed voor je is alleen nog maar rauw voedsel te eten? Of twintig versgeperste sapjes per dag te drinken?

Het is nu 35 jaar geleden dat de Amerikaanse overheid de eerste dieetrichtlijnen vrijgaf. Precies rond die tijd ontstond ook de eerste obesitasepidemie in het land. Hoe dit kan? Retro Report van The New York Times maakte er een video over.

Bar weinig bekend

Uit de bijna twaalf minuten-durende video blijkt dat, ondanks al het onderzoek, er nog erg weinig bekend is over ons dieet. Waar let je op: minder vet, minder cholesterol, minder calorieën? Veel studies blijken geen definitief uitsluitsel te geven en volgens een van de onderzoekers snappen we zelfs maar 50 procent van waarom we wat eten.

Nieuwe onderzoeken richten zich nu op wat we wél moeten eten, in plaats van wat we moeten vermijden. Bekijk hier de video om te zien wat de wetenschappers aanraden: