Onderzoeksgroep claimt identificatie twintig betrokkenen bij MH17-ramp

Het onderzoekscollectief Bellingcat heeft de namen van ongeveer twintig Russische militairen die mogelijk betrokken zijn bij het neerschieten van vlucht MH17 in 2014, overgedragen aan het Nederlandse OM. Een woordvoerder van Justitie bevestigt het onderzoek van de Britten te hebben ontvangen.

Initiatiefnemer van Bellingcat Eliot Higgins zegt tegen de NOS dat het om militairen van het Tweede Bataljon van de 53ste Luchtafweer-brigade gaat uit het Russische Koersk. Eerder onderzoek van Bellingcat heeft volgens het Britse onderzoekscollectief aangetoond dat de lanceerinstallatie die vlucht MH17 neerhaalde (een Boek M1) afkomstig was uit deze Russische eenheid. Bellingcat reconstrueerde ook de route van een konvooi waarmee deze Boek naar de Oekraïense grens werd vervoerd.

Door onderzoek op sociale media heeft Bellingcat nu de identiteit van een twintigtal militairen van deze eenheid vastgesteld. Volgens Higgins bevat deze groep mogelijk ook degene die op 17 juli 2014 ‘op de knop heeft gedrukt’. Bellingcat heeft de namen van de militairen overgedragen aan het Landelijk Parket in Rotterdam, dat het onderzoek naar de MH17-aanslag leidt. Een woordvoerder van het parket: „We gaan het onderzoek serieus beoordelen op bruikbaarheid.”

Ook andere sporen wijzen in de richting van Russische betrokkenheid. Afgelopen voorjaar meldde NRC dat in het strafrechtelijk onderzoek de naam opduikt van een voormalige inlichtingenofficier van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Uit telefoongesprekken die zijn getapt door de Oekraïense geheime dienst blijkt dat deze Sergej Petrovski betrokken was bij het transport van de Boek. Het Nederlandse OM beschouwt die gesprekken als betrouwbaar. (NRC)