Je bent wat je aanraakt

Vivienne Sato,dragqueen uit Tokio
Vivienne Sato,dragqueen uit Tokio

Heb je ooit nagedacht over alle dingen die je op een dag aanraakt? Een koffiebeker, de lepel waarmee je de suiker door je koffie roert, je telefoon, een plastic tasje als je de supermarkt uitloopt en alle dingen die je er daarvoor hebt ingegooid.

Nee? Je bent vast niet de enige.

Fotograaf Paula Zuccotti houdt zich er wel mee bezig. Met de dingen die zelf aanraakt en de dingen die anderen op een dag door hun handen laten gaan. Ze maakte er het fotoproject ‘Every Thing We Touch’ van.

Voor het project hielden 62 mensen uit elf steden van over de hele wereld 24 uur lang minutieus bij wat ze aanraakten. Zuccotti legde al die voorwerpen op chronologische volgorde neer en fotografeerde ze in één shot. Elk object werd één keer vastgelegd, ook de dingen die meerdere keren op een dag werden aangeraakt (denk: tandenborstel). Dingen als deurknoppen en grote objecten als treinen en banken deden niet mee.

Er waren vrienden en vriendinnen die aan het project meededen, maar ook vreemden met niet alledaagse beroepen en hobby’s die haar een inkijkje gunden. Een cowboy in Arizona, een peuter uit Tokio en een non uit Madrid.

Met de beelden wil Zuccotti een inkijkje geven in hun dagelijks leven van mensen over de hele wereld. Er zijn culturele en geografische verschillen, maar misschien ook wel meer overeenkomsten dan je dacht.