Islamitische Staat valt olie-installatie Libië aan

De aanvallers brachten vlak voor de oliehaven een autobom tot ontploffing en schoten op een grote opslagtank voor olie.

Foto Valerie Kuypers / ANP

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben maandag in Libië een van de belangrijkste opslagplaatsen van olie aangevallen. Getuigen melden aan persbureau Reuters dat er bij de aanval in de haven van Es Sider zeker twee bewakers van de opslagplaats om het leven zijn gekomen.

De aanvallers brachten vlak voor de haven een autobom tot ontploffing en schoten op een grote opslagtank voor olie waarna deze in brand vloog. Geschat wordt dat er een equivalent van 420.000 vaten olie in de tank was opgeslagen.

De militanten van IS zouden zich inmiddels hebben teruggetrokken uit de olie-installatie. De terreurgroep zegt nu de stad Bin Jawad, dertig kilometer van Es Sider, in handen te hebben. IS deed in oktober ook een poging om de haven te veroveren.

Inkomsten uit olie

Sinds de revolutie in 2011 wordt Libië geteisterd door demonstraties, aanslagen en onrust. Es Sider en de nabijgelegen oliehaven Ras Lanuf zijn al meer dan een jaar gesloten, sinds allerlei rivaliserende Libische groepen proberen zich meester te maken van de installaties. Ook IS mengt zich in de strijd om olie, maar tot nu toe veroverden zij geen enkel veld of opslag.

Door de onrust in Libië is de olieproductie, waar het land de meeste van zijn inkomsten aan verdient, teruggebracht tot minder dan de helft van het niveau voor 2011.

Vredesakkoord

In december sloten de strijdende facties in Libië een vredesakkoord. Het akkoord, dat onder leiding van de Verenigde Naties werd opgesteld, moet leiden tot de oprichting van een eenheidsregering in het Noord-Afrikaanse land.