Meer landen verbreken diplomatieke band met Iran

Saoedi-Arabië, bondgenoot en buurland, deed dit zondag al na de toegenomen spanningen met Iran.

Demonstranten in Teheran houden portretten van sjeik Nimr al-Nimr op bij een protest tegen de executie van deze shi'itische ideoloog door Saoedi-Arabië.
Demonstranten in Teheran houden portretten van sjeik Nimr al-Nimr op bij een protest tegen de executie van deze shi'itische ideoloog door Saoedi-Arabië. EPA/Abedin Taherkenareh

Nog geen dag nadat Saoedi-Arabië vanwege de toegenomen spanningen met Iran besloot de diplomatieke betrekkingen te verbreken, hebben bondgenoten hetzelfde gedaan. Bahrein heeft zijn ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran gesloten en diplomaten uit Iran die in Bahrein zijn 48 uur de tijd gegeven om het land te verlaten, meldt het staatspersbureau volgens Reuters.

Ook Soedan haalt volgens nieuwszender Al Arabiya zijn ambassadeur uit Iran en heeft de Iraanse ambassadeur gemaand weg te gaan uit hoofdstad Khartoum. De Verenigde Arabische Emiraten “verminderen” hun diplomatieke betrekkingen; ze hebben het aantal Iraanse diplomaten dat in het land mag zijn beperkt, meldt Reuters.

Update 16.30 uur: Saoedi-Arabië neemt meer maatregelen

Saoedi-Arabië heeft verdere stappen genomen in het verbreken van banden met Iran. Het land voert geen vluchten meer uit naar het land, heeft de handel stopgezet en inwoners verboden nog af te reizen naar het land, meldt Reuters. Iran moet zich eerst gedragen als “een normaal land” in plaats van een “revolutie”, zei de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir.

Zondag verbrak Saoedi-Arabië de diplomatieke banden met Iran nadat boze Iraniërs de Saoedische ambassade bestormden. Alle Iraanse diplomaten kregen vervolgens ook 48 uur om Saoedi-Arabië te verlaten. De bestorming was een reactie op de executie van 47 gevangenen in het koninkrijk. Volgens het Saoedische ministerie waren de meeste van de geëxecuteerden betrokken bij aanslagen van onder andere terreurbeweging Al-Qaeda.

Executies

Een van de gevangenen was de shi’itische sjeik Nimr al-Nimr, een ideoloog van de geweldloze strijd voor deze gelovige minderheidsgroep en criticus van de Saoedische overheid. De massa-executie was de grootste in meer dan dertig jaar in Saoedi-Arabië en legt de sektarische spanningen tussen de sunnitische en shi’itische groeperingen bloot. Ook kreeg de executie hevige kritiek uit het buitenland.

Iran: Saoedi-Arabië wil olie op het vuur gooien

Saoedi-Arabië gebruikt de aanval op haar ambassade in Iran om de spanningen te verhogen in de regio, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran eerder maandag, meldt persbureau Reuters. Riyadh zou slechts olie op het vuur willen gooien volgens de Iraniërs.

De Iraanse overheid heeft benadrukt dat het land de veiligheid van diplomaten belangrijk acht. Maandag heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven wel te willen bemiddelen in het conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië.