Kijken in de ziel: Op de drempel

Het is bijna onwaarschijnlijk hoe productief interviewer Coen Verbraak is. Een greep uit de afgelopen maanden: documentaires over Pierre Bokma en Antonie Kamerling, een serie Kijken in de ziel met rechters, portretten voor deze krant en een radioprogramma .

Daar komt nu weer een tweedelige serie van Kijken in de ziel bij, over Het Grote Einde. Verbraak sprak met acht ‘ter dood veroordeelden’. Want zo voelt het, vertellen enkelen van hen, als je te horen krijgt dat je terminaal ziek bent. Verbraak bouwt de interviews zorgvuldig op. Hoe hoorde je het? Wat deed dat met je? Wat verandert er in je leven? En, de moelijkste, hoe zie je de toekomst? Daarbij valt vooral de mooie beeldspraak van filosoof René Gude op, die in maart van het afgelopen jaar overleed. „Als je ‘normaal’ leeft, zit je in een speedboat”, vertelt hij. „Als je weet dat je dood gaat, verandert dat in een roeiboot. Je kijkt dan naar achteren. Je keert je rug naar de toekomst, daar is het niet meer voor jou te doen.”

Dit alles zonder de opsmuk van strijkkwartetjes of pianodeuntjes. Dat is ook niet nodig: de melancholiek zit hem in de woorden van de geïnterviewden.