Indiaas consulaat in Afghanistan aangevallen

De aanval kwam kort na een aanslag op een Indiase luchtmachtbasis.

Afghaanse politie leidt verkeer om na de aanval op het consulaat.
Afghaanse politie leidt verkeer om na de aanval op het consulaat. Stringer/ EPA

Een aantal gewapende mannen heeft zondagnacht geprobeerd het Indiase consulaat in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif binnen te dringen. Er zijn daarbij schoten en explosies gehoord, meldt Reuters. De aanval kwam kort na de aanslag op een luchtmachtbasis in Pathankot, in het noorden van India. Daarbij zijn zaterdag en zondag zeker elf doden gevallen. Twee aanvallers zouden zich nog verschansen op de basis.

Bij de aanval op het consulaat zou vooralsnog één burger gewond zijn geraakt. Alle medewerkers van het consulaat zijn ongedeerd, meldt ambassadeur Amar Sinha op Twitter.

De aanvallers hadden zich verschanst in een huis verderop in de straat tot het donker was, waarna ze toesloegen. Ze raakten slaags met bewakingstroepen. De aanval is nog niet opgeëist.

Vuurgevecht bij de luchtbasis

Bij de aanval op de luchtmachtbasis drongen als militairen vermomde aanvallers de basis binnen, waarop een vijftien uur durend vuurgevecht volgde. In elk geval vier aanvallers werden daarbij gedood, zeven militairen kwamen om. De luchtmachtbasis is zo’n 50 kilometer van de grens met Pakistan, het mogelijke herkomstland van de aanvallers. Of beide aanslagen iets met elkaar te maken hebben, is niet bekend.

Om de moeizame relatie tussen beide landen te verbeteren, bracht de Indiase premier Narendra Modi vorige week nog een onverwacht bezoek aan zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif. India probeert eveneens de gesprekken te herstarten met de Taliban over een vredesakkoord in Afghanistan, om de stabiliteit in de regio te bevorderen.