Aanval op militaire basis India bedreigt ontkiemende relatie met buurland

Een Indiase luchtmachtbasis bij de grens met Pakistan is dit weekeinde aangevallen door bewapende strijders, naar wordt aangenomen militante moslims. Zeker zeven Indiase militairen en vier aanvallers kwamen bij de gevechten op de basis bij de plaats Pathankot om het leven. Enige tientallen anderen raakten gewond. De gevechten waren zondagavond nog steeds gaande.

De aanvallers lijken met hun actie de onlangs begonnen toenadering tussen India en Pakistan te willen ondermijnen. De Indiase premier Narendra Modi bracht op 25 december een kort, onverwacht bezoek aan zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif in Lahore. Het was het eerste bezoek van een Indiase premier aan Pakistan in 12 jaar. Pakistan heeft de aanslag veroordeeld en gezegd de betere betrekkingen te willen handhaven.

Het is onduidelijk op wier gezag de aanvallers handelden. In het verleden zijn er in India en met name in het Indiase deel van Kashmir vaak acties uitgevoerd door militanten strijders, die op steun konden rekenen van het Pakistaanse leger of de Pakistaanse militaire inlichtingendienst ISI. (NRC)