In Oregon grijpen ‘vrije boeren’ naar de wapens

In het Amerikaanse stadje dreigt een gewapend treffen tussen militieleden en de ‘tirannieke overheid’.

Ammon Bundy op 6 januari bij de Malheur National Wildlife Refuge Headquarters in Burns. Foto Rob Kerr/ AFP
Ammon Bundy op 6 januari bij de Malheur National Wildlife Refuge Headquarters in Burns. Foto Rob Kerr/ AFP

Een groep van tientallen gewapende militieleden heeft in de Amerikaanse staat Oregon een gebouw van de landelijke overheid bezet. Een woordvoerder van de groep zegt dat ze een einde willen maken aan de ‘tirannie’ van de overheid, en dat de militieleden bereid te zijn te sterven in een gewapend conflict.

De bezetting begon op zaterdagavond, na een protest van zo’n driehonderd zogeheten ‘soevereine burgers’ in het stadje Burns. Twee boeren in dit gebied, een vader en zoon, moeten vanaf vandaag een gevangenisstraf uitzitten, omdat ze federaal land in brand hadden gestoken, naar eigen zeggen om onder andere verspreiding van onkruid tegen te gaan. Hun advocaat riep de milities op weg te blijven, maar daar gaven ze geen gehoor aan.

De bezetting wordt geleid door drie broers van de Bundy-familie uit Nevada. In april 2014 hield deze familie bij hun eigen boerderij een soortgelijk gewapend machtsvertoon. Dat gebeurde nadat de politie hun vee in beslag had genomen. De familie liet koeien grazen op land van de landelijke overheid. Honderden zwaarbewapende sympathisanten stonden een paar weken tegenover de politie.

Toen de politie zich terugtrok, was dat het startpunt voor een enorme groei van de beweging van ‘soevereine burgers’. Zij geloven dat de landelijke overheid een dictatuur wil vestigen, en dat ze zich daar met geweld tegen moeten verzetten.

Een leider van de groep, Ammon Bundy, zei dit weekend dat de groep het overheidsgebouw niet zal opgeven. „We willen hier nog jaren zitten. We willen het gebied gaan besturen, zodat de boeren hun werk weer kunnen doen.” Veel land in dit gebied is in bezit van de landelijke overheid. Bundy zegt dat ze die grond willen afpakken. „We willen het teruggeven aan de boeren, de mijnwerkers, de houthakkers.” Het bezette gebouw hoort bij een natuurreservaat.

De politie houdt nog afstand tot het gebouw, en roept mensen op uit de buurt te blijven. Militieleden trokken de afgelopen dagen naar Oregon, na een oproep van de Bundy’s. Volgens de regionale krant The Oregonian liepen ze gewapend door de straten, en oefenden druk uit op de lokale bevolking zich aan te sluiten. Daar is tot nu toe weinig animo voor.

De Amerikaanse militiebeweging is een los georganiseerde verzameling groepen en individuen aan de uiterste rechterzijde. Sommigen sympathiseren met de Republikeinen, maar de meesten verwerpen iedere partij. Zo’n 100.000 mensen zijn actief.