Iets meer tweedehands auto’s verkocht, vooral import neemt toe

Het aantal verkopen tussen consumenten onderling is wel afgenomen, volgens VWE.

Foto Jacqueline de Haas / ANP

Er zijn vorig jaar 35.000 extra tweedehands auto’s verkocht ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit het Occasion Jaaroverzicht van VWE, een bedrijf dat voertuigregistraties beheert. In 2015 wisselden in totaal 1,75 miljoen occasions van eigenaar. Dat is een stijging van 2 procent.

De meeste verkopen waren tussen een autobedrijf en een consument: dat waren er ruim een miljoen, 5 procent meer dan het jaar ervoor. Het aantal verkopen tussen consumenten onderling nam met ongeveer 2 procent af.

De grootste stijging was te zien bij de import van tweedehands auto’s. Dat nam met bijna 28 procent toe tot 140.000. Auto’s van minder dan een jaar oud waren al helemaal populair: daarvan werden er 62 procent meer geïmporteerd dan in 2014.

Volkswagen Golf

Er worden ook veel occasions vanuit Nederland geëxporteerd. Dat waren er vorig jaar ruim 240.000. Een vijfde van die occasions gaat naar Polen, 10 procent heeft België als bestemming.

Nederlandse consumenten zijn met name geïnteresseerd in goedkope, kleine auto’s. Vooral Volkswagen, Opel en Ford zijn populair. Het meest verhandelde model is de Volkswagen Golf, waarvan er bijna 41.000 verkocht werden.