Hoe een zwarte comédienne eindelijk beroemd werd

Het heeft 25 jaar gekost, maar Leslie Jones heeft haar eerste hoofdrol, in Ghostbusters. Waarom duurde dat zo lang?

Screenshot Saturday Night Live

Leslie Jones is 48. Da’s oud, voor een comédienne die net haar eerste hoofdrol in een film heeft gekregen. Al een kwart eeuw reist Jones als cabaretier door Amerika. Maar als zwarte vrouw in een werkveld dat wordt beheerst door mannen en waar ras nog altijd een behoorlijke rol speelt, had ze het niet makkelijk. The New Yorker schreef een portret van Jones en haar lange weg naar roem.

Aan het eind van 2013 was er wat ophef rondom Saturday Night Live (SNL), een van de meest beroemde comedyprogramma’s in de VS. De show had zes nieuwe castleden aangenomen, waarvan er vijf blanke mannen waren. Aan het programma werkten twee zwarte mannen mee, waaronder Kenan Thompson, maar er was al sinds 2007 geen zwarte vrouw. Volgens Thompson was het moeilijk om “iemand te vinden die er klaar voor was”.

In een uitzending van de podcast Alias Smith and LeRoi zei Jones daarop:

“They’re not ‘ready’? That’s bullshit. ’Cause I know I’m ready. There’s motherfuckin’ three bitches I can call right now, goddammit, that will fill that spot. . . . Just because you don’t know them, that don’t mean that they don’t fucking exist. That’s like saying Italy does not exist. Motherfucker, yes, it does. I’ve been there.”

In november 2013 hield SNL audities voor een nieuwe zwarte vrouw in de cast. Nadat ze door cabaretier Chris Rock werd aangeraden, werd ook Jones uitgenodigd. Ze werd niet gekozen, maar kreeg wel een baan als schrijver in het programma. Een paar maanden later werd ze alsnog aan de cast toegevoegd, als oudste lid ooit.

En nu is Jones’ eerste hoofdrol er. Ze is één van de sterren in de remake van Ghostbusters, die dit jaar uitkomt. Het is de Hollywood-doorbraak waar ze al 25 jaar van droomt.

Lees Ready for Prime Time bij The New Yorker (7.000 woorden, leestijd 28 minuten)