Hezbollah voert aanval uit op Israëlische legervoertuigen

De spanningen tussen de landen zijn opgelopen na de dood van een prominente Libanese militant in Syrië.

Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah in een eerdere tv-toespraak.
Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah in een eerdere tv-toespraak. Foto EPA

Op de Sheeba-boerderijen, een politiek omstreden gebied op de grens tussen Israël en Libanon, heeft Hezbollah vandaag een aanval uitgevoerd op het Israëlische leger. Een explosief werd tot ontploffing gebracht vlak bij twee legervoertuigen. Onduidelijk is of er mensen gedood of gewond zijn.

Er zouden mogelijk nog meer explosieven in het gebied aanwezig zijn, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Volgens Ha’aretz heeft het Israëlische leger hierop gereageerd door het Libanese plaatsje Al Wazzani te beschieten. Volgens Libanese media is er melding gemaakt van gewonden en schade.

Wraak

De spanningen tussen de buurlanden zijn de laatste weken opgelopen sinds de dood van een prominente Libanese militant in Syrië. Samir Kuntar kwam bij een luchtaanval om het leven. De aanval wordt toegeschreven aan Israël, hoewel Israël de verantwoordelijkheid voor de aanval wil bevestigen noch ontkennen.

De aanslag met het explosief van vandaag is waarschijnlijk een wraakactie. De leider van de beweging zei vorige week al dat Israël een fout had gemaakt door Kuntar te doden en dat vergelding voor zijn dood onvermijdelijk zou zijn. Generaal Gadi Eisenkot, die het Israëlische leger leidt, zei in reactie hierop dat Israëls vijanden “ernstige gevolgen” zouden ondervinden als ze de veiligheid van het land bedreigen.