Handel beurs China na flinke koersdaling stilgelegd

Vandaag trad een mechanisme in werking dat de handel stopt als de belangrijkste index 7 procent daalt. Europese beurzen reageren negatief.

Een handelaar doet een dutje nadat de beurs in Shanghai is stilgelegd.
Een handelaar doet een dutje nadat de beurs in Shanghai is stilgelegd. Foto Li Sanxian / Reuters

De aandelenhandel in China is voor de rest van dag stopgezet nadat de CSI 300-index, de belangrijkste index op de beurzen in Shanghai en Shenzen, een koersverlies van 7 procent liet zien. Dat meldt Bloomberg.

Maandagochtend trad een nieuw mechanisme in werking op de Chinese beurs: bij een daling van 5 procent van de CSI 300 wordt de handel een kwartier stilgelegd, bij 7 procent de rest van de dag. Volgens Bloomberg was er zo’n flinke koersval omdat er voor de tiende maand op rij tegenvallende cijfers over de productie in China bekend werden gemaakt: de Caixin/Markit Index, die gebaseerd is op enquêtes onder managers bij Chinese fabrieken, zakte van 48,6 in november naar 48,2 in december.

Het is de zwaarste koersval van de CSI 300-index sinds afgelopen augustus, toen de index 7,1 procent verloor.

Twitter avatar M_McDonough Michael McDonough 50 Worst 1D Percent Changes for the CSI 300 Over the Past 10 Years vs. Same Day Performance for the S&P500: https://t.co/ohZJZWQLiq

AP schrijft dat ook de spanningen in het Midden-Oosten, zoals tussen Saoedi-Arabië en Iran, invloed hadden op de Aziatische markt. De olieprijzen stegen. De Japanse Nikkei en de Hang Seng in Hong Kong zakten beiden met zo’n drie procent.

Reuters meldt dat ook de Europese beurzen negatief op China reageren. De Europese FTSEurofirst 300-index zakte 2,3 procent. De Euro Stoxx 50-index, de index van de 50 belangrijkste in de eurozone, daalde 2,6 procent. De AEX zakte in het eerste uur na opening 2,1 procent.