Geduldig bouwt de zaak zich op

‘Dit kan niet waar zijn’. Dat is het beeld dat bijblijft na tien afleveringen van Making a Murderer op Netflix.

Steven Avery uit Manitowoc, Wisconsin komt in 2013 na achttien jaar onterecht gevangenschap vrij als nieuw DNA-bewijs toont dat hij niet de dader is van een gewelddadige aanranding. Zo’n twee jaar later wordt hij opgepakt voor de moord op Teresa Halbach, een jonge fotografe. Net als er een grote zaak loopt tegen de verantwoordelijken voor zijn onterechte veroordeling.

Makers Laura Ricciardi en Moira Demos bouwen het verhaal over de moordzaak tegen Avery geduldig op. De ontwikkelingen zijn zo krankzinnig dat flitsende montage of gimmicks niet nodig zijn. Een blik op de uiterst dubieuze rol van de politie en de aanklager, een mogelijk complot en een gebrekkig proces zijn voldoende. Het is een rechtbankthriller, familiedrama en moordmysterie. Making a Murderer is soms een lastige kijkervaring. Zeker vanaf het moment dat een neef van Avery, de tiener Brendan Dassey, een rol gaat spelen. Sommige types lijken uit een slechte film te komen, maar we kijken naar echte mensen. Wel moet worden opgemerkt dat de makers duidelijk de kant van Avery kiezen. Zijn advocaten werkten mee aan de productie, het OM weigerde. In ieder geval: een serie om nog lang over na te praten.