Forse daling Chinese beurzen na slecht nieuws over economie

Beursdaling China
Beursdaling China

Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar zijn de Chinese beurzen zo hard naar beneden geduikeld dat de handel werd stilgelegd. Als gevolg van slecht nieuws over de tweede economie van de wereld daalden de Shanghaise en Shenzhen-indexen met 6,7 en 8,2 procent. Ze trokken de beurzen van Hong Kong (-2,8 procent) Tokio (-3,2 procent) en Seoul (-2 procent) met zich mee.

Hoofdoorzaak is aanhoudende zorg over de afremming van de Chinese groei. De maakindustrie krimpt al voor de vijfde achtereenvolgende maand en kampt met zwakke internationale vraag en overproductie. In de staal- en steenkolensectoren zijn alleen al in november en december 250.000 banen verloren gegaan.

De aankoopmanagersindex van het weekblad Caixin, de Chinese tegenhanger van weekblad The Economist, zakte in december naar 48,2 procent. Ieder getal onder de 50 procent wijst op een krimpende economische activiteit. Voor de index worden de managers van 420 bedrijven gepolst.

De Chinese autoriteiten proberen de wereldwijde zorgen over de economie te sussen met het argument dat de investeringen in nieuwe sectoren, zoals de internethandel, én de consumptie stijgen. Maar het is de vraag of dat voldoende is om de slechtere prestaties van de maaksector te compenseren. Ook de export en de investeringen in vastgoed zijn teruggevallen.

Analisten en investeerders zijn ook ongerust over de vraag of de Chinese autoriteiten de plannen voor de liberalisering van de economie zullen doorzetten. „Dat is dé belangrijkste economisch-politieke vraag voor de wereld in 2016”, aldus econoom He Fan op de Caixin-website.

In navolging van de Chinese beursindexen daalden ook de graadmeters in Europa. De AEX-index stond vanochtend 3,5 procent lager, de Duitse DAX noteerde minus 2,5 procent en de FTSE in Londen minus 3 procent.