FNV stelt Hermans persoonlijk aansprakelijk voor wanbeleid

De bond wil dat de VVD-corryfee de schade vergoedt van de werknemers het failliete thuiszorgconcern Meavita.

Foto Remko de Waal / ANP

FNV wil de schade die medewerkers van het failliete thuiszorgconcern Meavita hebben geleden persoonlijk verhalen op de toenmalige top van het bedrijf. Het gaat om onder meer oud-president-commissaris en VVD-coryfee Loek Hermans en oud-bestuurders Theo Meuwese en Daan van de Meeberg. Dat hebben de vakbond en hun advocaat Arno van Deuzen maandag bekend gemaakt.

Meavita - met 20.000 medewerkers, 100.000 cliënten en een half miljard euro omzet een van de grootste zorgconcerns in Nederland - ging in 2009 failliet. In november oordeelde de Ondernemingskamer dat de top van het concern zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hermans verliet daarna de Eerste Kamer.

Welke bestuurders en toezichthouders precies aansprakelijk gesteld worden gaat Van Deuzen nog nader bepalen op basis van het oordeel van de Ondernemingskamer. Dat Hermans, Meuwese en Van de Meeberg op een schadeclaim kunnen rekenen is volgens de advocaat zeker.

Vergoeding voor onkosten en vakantiedagen

Van Deuzen diende in 2013 al een claim in namens FNV-leden die ten tijde van het faillissement bij Meavita werkten. Het gaat dan om schade die niet door het UWV gedekt is zoals onkostenvergoedingen en oude vakantiedagenschade en door de doorstart misgelopen ontslagvergoedingen.

De claim die vandaag bekend gemaakt is, slaat op de “enkele duizenden” FNV-leden die werkten bij onderdelen die een doorstart kregen, maar die alsnog na een half jaar op straat werden gezet. Daardoor hebben zij minder inkomsten zoals WW of bijstand verworven. Die schade wil de FNV ook verhalen op de verantwoordelijken.

‘Iemand moet de rekening krijgen’

De vakbond gaat nu inventariseren hoe groot deze groep is zodat de schade berekend kan worden. Daarna volgt een bestuurdersaansprakelijkheidsprocedure waarbij de rechter bepaalt of de bestuurders die verantwoordelijk waren voor het wanbeleid ook persoonlijk aansprakelijk zijn. Daarna wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald.

Van Deuzen zegt dat hij die hoogte niet eens zo relevant vindt.

“Ik vind dat iemand die er zo’n potje van maakt de rekening moet krijgen.”