FNV: Hermans is voor wanbeleid Meavita persoonlijk aansprakelijk

Vakbond FNV wil de schade die medewerkers van het failliete thuiszorgconcern Meavita hebben geleden persoonlijk verhalen op de toenmalige top van het bedrijf. Het gaat om onder meer oud-president-commissaris en VVD-coryfee Loek Hermans, en de oud-bestuurders Theo Meuwese en Daan van de Meeberg. Dat heeft de vakbond maandag bekendgemaakt.

Meavita, met 20.000 medewerkers, 100.000 cliënten en een half miljard omzet een van de grootste zorgconcerns in Nederland, ging in 2009 failliet. In november oordeelde de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam dat de top van het concern zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hermans verliet daarna de Eerste Kamer.

Welke bestuurders en toezichthouders aansprakelijk gesteld worden, gaat FNV-advocaat Arno van Deuzen nog nader bepalen op basis van het oordeel van de Ondernemingskamer. Het gaat in ieder geval om Hermans, Meuwese en Van de Meeberg, aldus Van Deuzen.

Van Deuzen diende in 2013 al een claim in namens FNV-leden die ten tijde van het faillissement bij Meavita werkten. Het gaat dan om schade die niet door het UWV gedekt is, zoals onkostenvergoedingen, verloren vakantiedagen en door de doorstart misgelopen ontslagvergoedingen.

De claim die vandaag bekend is gemaakt, slaat op de „enkele duizenden” FNV-leden die werkten bij onderdelen die een doorstart kregen, maar die alsnog na een half jaar op straat werden gezet. Daardoor hebben zij minder WW of bijstand verworven. Die schade wil de FNV ook verhalen op de verantwoordelijken.

De bond inventariseert hoe groot deze groep is. Daarna volgt een speciale procedure waarin de rechter bepaalt of de bestuurders die verantwoordelijk waren voor het wanbeleid ook persoonlijk aansprakelijk zijn. Daarna wordt de hoogte van de eventuele vergoeding bepaald.

Die hoogte is niet eens zo relevant, zegt Van Deuzen. „Ik vind dat iemand die er zo’n potje van maakt de rekening moet krijgen.”