‘Weer miljardenovername op komst in farmacie’

Farmacieconcern Shire en zijn Amerikaanse branchegenoot Baxalta zijn het bijna eens over een overnamedeal ter waarde van 32 miljard dollar (29,5 miljard euro) in aandelen en contanten. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg zondag, op basis van anonieme bronnen.

Vorige zomer sloeg Baxalta nog een vijandig bod van het in Ierland gevestigde Shire van 30 miljard dollar af, omdat het te laag zou zijn.

Volgens de bronnen kan deze week al een overeenkomst worden gesloten. Er zou nog worden onderhandeld over de laatste details. Het vorige bod bestond geheel uit aandelen en Baxalta zou een hoger bod hebben gewild van Shire, dat deels uit contanten bestaat.

Shire (omzet 6 miljard dollar, 5.300 werknemers) heeft zijn hoofdkantoor in Dublin en is in Londen en in New York aan de beurs genoteerd. Het maakt onder meer een middel tegen Fabry, een zeldzame aandoening die kan leiden tot nierfalen, beroerte of hartproblemen.

Baxalta (omzet 6 miljard dollar, 16.000 werknemers) is gespecialiseerd in hematologie, of bloedziekten, en immunologie. Het is gevestigd in de Amerikaanse staat Illinois en beursgenoteerd in New York.

Door een samengaan van beide bedrijven ontstaat een grote speler op het gebied van medicatie tegen zeldzame aandoeningen, met een jaarlijkse omzet die kan oplopen tot 20 miljard dollar in 2020. Het samengevoegde bedrijf zou de komende vijf jaar dertig nieuwe medicijnen willen introduceren tegen uiteenlopende aandoeningen, van droge ogen tot hemofilie.

Shire is de afgelopen tijd bezig geweest met een reeks overnames, waarbij het bedrijf zich vooral richt op zeldzame aandoeningen. Zo kocht het in februari NPS Pharmaceuticals voor 5 miljard dollar en in november Dyax voor 5,9 miljard dollar. Dyax en NPS maken respectievelijk medicijnen voor patiënten met erfelijk angio-oedeem (een acute zwelling van zacht weefsel) en het korte darmsyndroom.

In juli bood Shire 45,32 dollar voor een aandeel van Baxalta. Nu zouden de onderhandelingen gaan over een prijs tot 48 dollar per aandeel. Baxalta en Shire hebben nog niet op de geruchten gereageerd.