Ex-drugscrimineel wordt hoofd veiligheidsdienst Suriname

Hans Jannasch is in 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens het opzetten van een xtc-lab.

De Surinaamse president Desi Bouterse bij het defilé na zijn inauguratie
De Surinaamse president Desi Bouterse bij het defilé na zijn inauguratie Foto: Ertugrul Kilic / AP

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft maandag Hans Jannasch benoemd tot waarnemend hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Volgens de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws is Jannasch in 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens het mede opzetten van een xtc-laboratorium.

Jannasch, een oud-militair, runde het xtc-laboratorium in Paramaribo tot 2003. Hij kreeg toen acht jaar cel, maar kreeg gratie toen Bouterse aan de macht kwam. Na zijn vrijlating werd hij de lijfwacht van Bouterse.

De president maakte vorige week op een persbijeenkomst bekend dat er drie kandidaten waren voor de functie als waarnemend hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). Een daarvan zou na een antecedentenonderzoek - onderzoek naar incidenten uit het verleden - verkozen worden tot de nieuwe leidinggevende van de CIVD.

‘Corruptie op alle niveaus’

De Verenigde Staten zullen de benoeming van Jannasch waarschijnlijk zeer negatief opvatten, maar het past volgens NRC-redacteur Hans Buddingh wel in het beeld dat de VS met betrekking tot drugs van Suriname hebben. Met name sinds het presidentschap van Bouterse vanaf 2010:

“In het jaarlijkse International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over narcoticabestrijding in de wereld, is Washington ongekend kritisch over Suriname.”

Volgens het rapport dat verscheen in 2015 is er sprake van corruptie op het gebied van drugs “op alle regeringsniveaus” en is er bewijs voor “drugsgerelateerde corruptie van regeringsfunctionarissen”. In het rapport van 2013 werd gesteld dat de effectiviteit van de drugsbestrijding wordt gehinderd door “reorganisaties” bij politie en justitie – wat neerkomt op ontmanteling van het opsporingsapparaat.

Bouterse junior

In maart 2015 werd bekend dat Dino Bouterse, de zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, ruim 16 jaar de cel in moet. Dat besloot de rechtbank in New York. Bouterse kreeg 195 maanden celstraf voor het steunen van de terreurorganisatie Hezbollah en het smokkelen van cocaïne en wapens.

President en vader Desi Bouterse benoemde zijn zoon in 2010 nog tot hoofd van de Counter Terrorism Unit (CTU) in Suriname. Nu zijn zowel vader als zoon veroordeeld voor drugshandel. Vader Bouterse werd in 2000 bij verstek in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel voor het smokkelen van 474 kilo cocaïne dat in 1997 in de haven van Stellendam werd onderschept. Sindsdien gold een internationaal arrestatiebevel, maar in Suriname geniet hij na zijn verkiezing tot staatshoofd van immuniteit.