Charlie Hebdo beeldt god als moordenaar af, jaar na aanval

In het blad wordt een aantal tekeningen van vermoorde cartoonisten afgedrukt, naast cartoons van Franse sterren.

Een jaar na de terroristische aanslag op Charlie Hebdo, komt het satirische weekblad woensdag met een speciale editie. Op de voorpagina beelden de cartoonisten een god af als moordenaar. Dat meldt AFP.

Deze god van de tekenaars heeft een baard, draagt bebloede kleren en heeft een kalashnikov op zijn rug. In het bijschrift staat: “Een jaar later is de moordenaar nog steeds op vrije voeten”.

In het blad wordt een aantal tekeningen van vermoorde cartoonisten afgedrukt, zoals van Cabu, George Wolinsk en Charb. Daarnaast zijn er tekeningen van gastillustratoren zoals de Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin en een aantal Franse sterren zoals Isabelle Adjani, Charlotte Gainsbourg en Juliette Binoche. AFP schrijft dat er een miljoen exemplaren van de editie worden gedrukt.

Commentaar

In het blad is een hoofdredactioneel commentaar opgenomen van hoofdredacteur Laurent Sourisseau, die zelf zwaargewond raakte bij de aanslag. Hij verdedigt het secularisme en veroordeelt fanatici die “werden gebrainwasht door de Koran”. Hij schrijft: “De overtuigingen van de atheïsten en de seculieren kunnen nog meer bergen verzetten dan het geloof van de gelovigen.”

Donderdag is het een jaar geleden dat twaalf mensen omkwamen bij de aanslag op het kantoor. Het zou een vereffening zijn voor het publiceren van cartoons over de profeet Mohammed. Vrijdag werd bekend dat enkele vermoorde medewerkers van het blad de hoogst mogelijke onderscheiding krijgen in Frankrijk, de Légion d’honneur.