Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media

De allerlaagste rente in Nederland wordt geboden door de Triodos Bank, meldt het Financieele Dagblad. Sinds 1 januari is de nieuwe rente 0,30 procent. Dat was de afgelopen anderhalf jaar 0,40 procent. Geen enkele bank biedt een nóg lagere rente.

Toch heeft Triodos niet te klagen, meent het FD. Over hoeveel spaargeld de bank waakt, meldt de krant niet. Wel citeert ze de website van Triodos, waar staat dat spaarders niet zo geïnteresseerd zijn in de hoogte van de rente, maar juist willen dat de bank het geld inzet ‘om het te laten werken aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen’.

President van de Nederlandse Bank, Klaas Knot vindt de rente die de Nederlandse banken bieden trouwens helemaal niet laag. Dat zei hij in zijn kerstboodschap. In vergelijking tot de internationale geldmarkt, vallen de lage percentages nogal mee.

Spaarders krijgen relatief gezien juist een hoge rente voor hun vermogen.

FNV wil schade verhalen op oud-bestuurders Meavita

De FNV wil de voormalige top van de failliete thuiszorgorganisatie Meavita persoonlijk aansprakelijk stellen voor schade van werknemers. Dat meldt de Volkskrant. Het gaat om verloren vakantiedagen, pensioenrechten en gemiste ontslagvergoedingen van ongeveer vijfduizend van de twintigduizend werknemers. De FNV rekent nu uit hoe hoog de totale claim precies moet zijn. Een schatting bedraagt vooralsnog ‘enkele tonnen’, zegt Arno van Deuzen, advocaat van de FNV.

Hoe meer leden zich melden, hoe hoger het bedrag. Dit zijn mensen die hun stinkende best hebben gedaan en die hun baan niet hadden verloren als Meavita er niet zo’n puinhoop van hadden gemaakt.

In een rechtszaak hoopt Van Deuzen de schade te verhalen op oud-bestuurders Theo Meuwese en Daan van de Meeberg, en voormalig president-commissaris Loek Hermans. Volgens de Ondernemingskamer zijn zij het meest verantwoordelijk voor het faillissement. Begin november stelde de Ondernemingskamer vast dat wanbeleid de oorzaak was van de ondergang van Meavita.

Zwaardere concurrentie voor KLM

Luchtvaartmaatschappij Emirates gaat met een tweede Airbus A380 op Schiphol vliegen, en Qatar Airways zet binnenkort een Boeing 777 in, in plaats van de huidige Dreamliner. KLM krijgt dus te maken met een flink zwaardere concurrentie, concludeert De Telegraaf. Veel reizigers reizen vanuit het Midden Oosten door naar Azië en Australië, en dus zijn de vluchten van Emirates en Qatar populair.

Schiphol loopt ondertussen vol. De luchthaven mag van het kabinet niet meer dan 500 duizend vliegbewegingen faciliteren. De Telegraaf voorspelt dat er dit jaar nieuwe groeirecords worden gebroken.