Dit is het leukste woord uit de Donald Duck

‘Verweggistan’ haalt het in de verkiezing van het leukste Donald Duck-woord voor ‘schorriemorrie’ en ‘stoethaspel’.

Wij kunnen een veel leukere woordverkiezing organiseren dan Van Dale en het Genootschap Onze Taal, dacht de Donald Duck. En dus riep het weekblad lezers op te stemmen op het leukste Donald Duck-woord in hun grote Duck-tee-nummer in december. En de winnaar is maandag bekendgemaakt: ‘Verweggistan’. Het haalde het voor ‘schorriemorrie’ en ‘stoethaspel’, met 35 procent van de 5500 stemmen.

‘Verweggistan’ is een neologisme dat ook echt door de Donald Duck bedacht is. Samen met Timboektoe is het een van de populairste bestemmingen voor bewoners van Duckstad om naartoe te vluchten als ze iets op hun geweten hebben.

Twitter avatar DonaldDuckNL Donald Duck Kwik, Kwek en Kwak hebben morgen een topotoets Verweggistan. Nu weet ik tenminste weer dat de hoofdstad Wahrizdad is! #bijspijkeren
Lees ook: ‘Donald Duck verrijkt de taal’

Veel andere genomineerde woorden zijn gewoon oubollige Nederlandse krachttermen: de Donald Duck maakt daar veelvuldig gebruik van. Hoofdredacteur Joan Lommen legde in december aan NRC uit waarom:

“We willen aandacht vragen voor de Nederlandse taal in Donald Duck. We zijn heel nauwkeurig op onze taal - niet te veel spreektaal, bijvoorbeeld – en we houden van oude woorden. Woorden die in het radioprogramma De taalstaat ‘vergeetwoorden’ worden genoemd: doerak, ben je belatafeld, stoethaspel, bolleboos, schobbejak, de rapen zijn gaar. We vinden het belangrijk dat die woorden ook bij een nieuwe generatie blijven leven.”

Speel ook onze Donald Duck-woordenquiz

Het blad is ook actief op social media en speelt daarbij regelmatig in op de actualiteit. Aan het eind van het jaar bijvoorbeeld over de Top 2000 op Facebook.