Griekse ex-minister Varoufakis begint nieuwe beweging om spook door Europa te laten waren

De voormalige Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, begint een nieuwe linkse beweging in Europa, Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM 25). Doel is de verwezenlijking van „een democratisch Europa” tegen 2015. De officiële lancering van de beweging is op 9 februari in Berlijn. Varoufakis trad in juli vorig jaar af. Hij was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het Europese reddingspakket voor Griekenland. Zijn vertrek opende de mogelijkheid voor premier Tsipras toch afspraken te maken met de schuldeisers. De Nederlandse site Krapuul heeft het manifest DiEM 25 online gezet. De eerste zin, A Spectre is haunting the Powers of Europe, komt vrijwel overeen met de eerste zin van Het Communistisch Manifest van Karl Marx: A spectre is haunting Europe.(NRC)