Denemarken controleert strenger aan Duitse grens

Zondag kondigde Zweden al aan de Deens-Zweedse grenscontroles op te schroeven, wegens de migrantenstroom.

De papieren van een treinpassagier worden gecontroleerd op het station van Kopenhagen.
De papieren van een treinpassagier worden gecontroleerd op het station van Kopenhagen. Foto Tariq Mikkel Khan / AP

Denemarken schroeft vanaf maandagmiddag de controle op aan de grens met Duitsland. Dat meldt AP. Met de beslissing voert opnieuw een Europees land een strenger grensbeleid. De Deense premier Rasmussen kondigde de maatregel aan op een persconferentie in Kopenhagen:

“We introduceren tijdelijke grenscontroles, maar op een evenwichtige manier. Als de EU haar externe grenzen niet kan beschermen, zijn steeds meer landen gedwongen tijdelijke grenscontroles in te voeren.”

“Gewone” Denen en Duitsers zouden nergens last van hebben volgens de premier.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei volgens AP dat door de Deense beslissing en de instroom van migranten het Europese systeem van paspoortvrij reizen onder druk staat. Dat is volgens de woordvoerder “misschien wel een van de belangrijkste verworvenheden in de afgelopen zestig jaar.” De woordvoerder zei ook dat er Europese afspraken moeten komen om de stroom van migranten onder controle te krijgen.

Reistijd

Het Deense besluit komt een dag nadat Zweden zei dat mensen die dat land binnen willen komen vanuit Denemarken per trein, bus of ferry op strengere controles kunnen rekenen. Er kwamen vorig jaar 160.000 migranten Zweden binnen.

De reistijd tussen Denemarken en Zweden nemen door de strengere controles flink toe. Duurde een treinreis van Kopenhagen naar Malmö voor maandag een half uur, vanaf vandaag is een reiziger drie kwartier langer onderweg. Passagiers moeten voor ze de trein in stappen hun identificatie laten zien. Denemarken bekritiseerde de Zweedse beslissing en zei dat Zweden voor de kosten van de id-controle op moest draaien.

Hardste asielbeleid

De Scandinavische landen lijken verwikkeld “in een soort haasje-over bij hun pogingen de toestroom van vluchtelingen in te dammen,” schreef NRC-redacteur Wim Brummelman vorige week:

“Noorwegen besloot de grenscontrole aan te scherpen nadat Zweden (9,5 miljoen inwoners, meer dan 150.000 asielzoekers dit jaar) dat in november aankondigde. En Denemarken (5,6 miljoen inwoners, ruim 18.000 aanvragen dit jaar) baarde anderhalve week geleden ophef met plan om waardevolle spullen van vluchtelingen in te nemen, om de opbrengst hiervan te gebruiken voor de bekostiging van hun opvang.”