De tv mag best nog even uit blijven

Heb je nog geen zin in de actualiteitenrubrieken en talkshows die weer beginnen? Deze vijf programma’s zijn het waard om terug te kijken op Uitzending Gemist.

Floortje naar het Einde van de Wereld

1 Volgens Jacqueline (VARA). Maria Goos’ autobiografisch vervolg op haar Volgens Robert is nog beter gelukt. Schrijnend licht drama over vrouw (Jacqueline Blom, foto) die na lang huwelijk met huisarts (Peter Blok), die haar in de steek liet, moet proberen zichzelf opnieuw uit te vinden. Alles is goed: de acteurs, de regie van Johan Timmers, de anti-realistische toon, de door je ziel snijdende fijne zinnetjes van Goos, maar ook de superieure zelfspot van de welgestelde burger die zijn zekerheden verliest. Als het in het Engels was geschreven, zou het een wereldhit zijn. Zie: nrch.nl/4ruh (tot 7-1).

2 Little Angels (Joodse Omroep). Afscheidstraktatie van tot fuseren gedwongen levensbeschouwelijke omroep is een met Prix Europa onderscheiden, hartverscheurende documentaire van Marco Niemeijer. Moeder die twee kinderen in Auschwitz verloor en de dochter die hen moest vervangen maken elkaar tot op hoge leeftijd het leven zuur. Je weet niet wat je ziet en hoort, maar dit is dus die Tweede Generatie. Zie: nrch.nl/4rug.

3 Vechtershart (BNN). Voor publieke omroep nieuw soort dramaserie, die het meest weg heeft van een oude B-film over onbegrepen (kick)boksers met een hart van goud. Sterk fysiek gedefinieerde hoofdrollen van voortreffelijk ensemble rond initiatiefnemer Waldemar Torenstra en de overrompelende vechtster Imanuelle Grives. Vooral geschreven door Pieter Bart Korthuis (Penoza). Goed voor diversiteit en jongeren. Zie: nrch.nl/4ruf (tot 20-1).

4 Hé Frans, Hé Stef (VPRO). Variant op Metropolis voor kinderen. In laconieke videobrieven wisselen Stef Biemans in Nicaragua en zijn oude leermeester Frans Bromet in Ilpendam observaties uit, over verjaardagen, dierenliefde, zakgeld of puberleed. Geestig en effectief, zonder pretenties of al te nadrukkelijk forceren van de werkelijkheid. Zo kun je ook een venster op een andere wereld openen. Zie: nrch.nl/4rue.

5 Floortje naar het Einde van de Wereld (VARA). Tweede seizoen van Floortje Dessings reisprogramma dat langzaam verandert in een persoonlijke verkenning van de motieven om te kiezen voor een leven in isolement. Mooi, rustig vormgegeven en met slechts een cameravrouw tot stand gekomen portretjes van intens leven. Een fenomeen: slow tv, zen op primetime, met wel twee miljoen tevreden kijkers. Zie: nrch.nl/4rud.

    • Hans Beerekamp