De Thuiskok: Afvallen voor echte mannen

©

Met de feestdagen achter de rug en de goede voornemens op zak is er geen geschikter moment om eens over eten met mate te beginnen. Diëten hoeft namelijk niet zo moeilijk te zijn. Althans, dat beweren Dave Myers en Si King, de twee auteurs van het boek Echte Mannen Dieet (stiekem ook voor vrouwen): beter (w)eten, beter wegen. Sinds 2004 staan ze bekend als The Hairy Bikers, waarin ze hun liefde voor motoren en eten delen met een miljoenenpubliek op de BBC-kanalen.

Maar de vele culinaire uitstapjes zorgden ook voor de nodige extra kilo’s en dus doopten de heren zichzelf om in The Hairy Dieters. In drie maanden tijd verloren ze op televisie bijna 16 kilo. Een succes, zowel in afgevallen gewicht als in kijkcijfers, en dus kon een boek niet lang op zich laten wachten.

Dit is het alweer het tweede boek. Het eerste boek verkocht met 2 miljoen exemplaren zo goed dat het Vijftig tinten grijs van de koppositie in de Britse boekranglijsten verdrong. Ook een derde boek is al verschenen, maar nog niet vertaald.

De insteek van het ‘echte mannen dieet’ is net zo simpel als dat de twee motormuizen er uitzien. In dit boek geen wetenschappelijke verhandelingen zoals in De voedselzandloper, of het verbannen van bepaalde ingrediënten. Niets van dat alles. Dit dieet is gebaseerd op de inname van minder calorieën, maximaal 1.300 tot 1.500 per dag. Daarvoor hebben de mannen nieuwe gerechten verzonnen, maar ook hun eigen favoriete recepten met de hulp van voedseldeskundigen herschreven tot minder calorierijke variaties. Verwacht dus veel recepten met vlees, maar ook voor taart, broodjes kebab, pizza’s of roerei met bacon - het mag hier allemaal.

De dieettips in het boek zijn van het niveau open deur, en daar hoef je het lang niet altijd mee eens te zijn. Het stevig kruiden van recepten kan een sneller verzadigd gevoel geven, en chilipeper is bij veel ingrediënten een prima toevoeging. Maar om het je beste dieetvriend te noemen is wel een beetje kort door de bocht - en beperkend bovendien. Gebruik uw eigen favoriete kruiden veelvuldig, zou ik zeggen. Uiteraard staan de hoeveelheid calorieën bij elk recept genoteerd en u kunt het dieet gewoon volgen met de producten uit uw eigen supermarkt. Dus zolang u maar niet rekent op een dieetopenbaring, is dit boek een behulpzame herinnering aan de eenvoudige mogelijkheden die er zijn om af te vallen.

Sam de Voogt