Wereldkampioen Anderson blaast Klaasen omver, Barney lijdt

Het leek of darter Raymond van Barneveld medelijden met zichzelf had toen hij zaterdagavond de halve finale speelde op het WK darts. Miste hij de triple 20, dan zuchtte hij diep. Miste hij driemaal de triple 20, dan schudde hij zijn hoofd in de richting van zijn familie. Het zat hem niet mee en dat straalde Barney uit zoals alleen hij zich kan laten kwellen door eigen onmacht. De nederlaag tegen Adrian Lewis (6-3) was misschien wel de slechtste partij uit zijn carrière, zei de Hagenaar naderhand.

Dus kwam er geen Nederlandse finale. Na Van Barneveld werd ook Jelle Klaasen uitgeschakeld in de halve finale. Hij ging kansloos ten onder (6-0) tegen de Schot Gary Anderson, die op zondag zijn wereldtitel prolongeerde met een zege op Lewis (7-5).

Het kampioenschap van profbond PDC kreeg zo zijn verwachte winnaar, terwijl Nederlandse fans blij mochten zijn met de onverwachte prestaties van Klaasen en Van Barneveld. Van Barneveld, als zestiende geplaatst voor het toernooi en daarmee een outsider voor de titel, leek in de halve finale op weg naar een roemloze nederlaag. Tweevoudig wereldkampioen Lewis snelde naar een 5-0 voorsprong en was maar één set verwijderd van een plaats in de finale.

Barney oogde onmachtig, maar begon plots aan een inhaalrace, net als in de kwartfinale. Toen kwam hij terug van een 3-0 achterstand tegen de Engelsman Michael Smith om vervolgens met 5-4 te winnen – het leverde hem een nieuwe bijnaam op: de comeback-kid. Zover kwam het ditmaal niet. Na drie sets van Barney besliste Lewis het duel: 6-3.

Barneys nederlaag had één voordeel: hij kon sneller naar zijn pasgeboren kleinzoon Mason, die hij zondag voor het eerst kon vasthouden.

Jelle Klaasen, die eerder verrassend zesvoudig wereldkampioen Phil Taylor uitschakelde, speelde een figurantenrol in de show van Gary Anderson, die in de halve finale ook nog een ‘ninedarter’ gooide: met het minimale aantal van negen pijlen de leg winnen. Klaasen reageerde zoals iedereen in de zaal: met een applaus.