Nederlandse zege en ernstig ongeluk

Foto’s ANP/AP/Reuters

Bernhard ten Brinke was het lichtpunt in de donkere eerste dagen van de Dakar Rally. De Nederlandse autocoureur en zijn Belgische navigator Tom Colsoul wonnen in hun Toyota (foto boven) de proloog van de woestijnrace in Zuid-Amerika. De openingsrit over 11 kilometer werd stilgelegd nadat de Chinese Guo Meiling op het publiek was ingereden. Verscheidene omstanders, onder wie kinderen, raakten gewond. Drie van hen zouden er slecht aan toe zijn. De trucks gingen vanwege het ongeluk niet meer van start. De motorrijders waren al gefinisht, met de Spanjaard Joan Barredo (Honda) als snelste.

De eerste etappe werd zondag afgelast. Door het slechte weer was het parcours amper begaanbaar. Ook konden de helikopters, nodig voor de veiligheid, de lucht niet in. (ANP)